Δημιούργησαν νέες φωνητικές χορδές

ergastirio_giatroi_apotelesmata_eksetase

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Wisconsin-Madison, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή χειρουργικής Nathan Welham, έφτιαξαν στο εργαστήριο ιστό φωνητικής χορδής, που, όταν μεταμοσχεύθηκε σε πειραματόζωα, είχε την ικανότητα να παράγει ήχο.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine». Οι ερευνητές πήραν κύτταρα φωνητικών χορδών από νεκρούς και από ασθενείς (όχι καρκινοπαθείς), στους οποίους είχε γίνει αφαίρεση λάρυγγα. Τα κύτταρα αυτά καθαρίστηκαν και καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο κι έπειτα τοποθετήθηκαν σε ένα τρισδιάστατο πλέγμα από κολλαγόνο, όπως αυτό που χρησιμοποιείται ως βάση για την ανάπτυξη τεχνητού δέρματος. Σε περίπου δύο εβδομάδες, τα κύτταρα αναπτύχθηκαν και σχημάτισαν έναν ιστό φωνητικής χορδής. Κάθε χορδή έχει μήκος περίπου 16 χιλιοστά και πάχος 1 χιλιοστό.

Οι φωνητικές χορδές αποτελούνται από δύο ευέλικτες «ζώνες» μυών, που συνδέονται με έναν πολύ ευαίσθητο ιστό. Δονούνται, δε, εκατοντάδες φορές το δευτερόλεπτο, προκειμένου να παραχθεί ήχος. Παρόλα αυτά, σε αντίθεση με άλλους ιστούς του σώματος, όταν τραυματιστούν, μπορεί να προκληθεί απώλεια της φωνής. Εκτιμάται ότι 20 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν χάσει τη φωνή τους, εξαιτίας των τραυματισμέων φωνητικών χορδών.

«Η φωνή είναι ένα απίστευτο προσόν, όμως το ξεχνάμε μέχρι να μας συμβεί κάτι. Οι φωνητικές μας χορδές είναι φτιαγμένες από έναν ειδικό ιστό, που πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτος ώστε να πάλλεται, αλλά, ταυτόχρονα, δυνατός για να κινείται εκατοντάδες φορές το δευτερόλεπτο» επεσήμανε ο επικεφαλής ερευνητής.

Η φωνητική χορδή του εργαστηρίου διαθέτει σε μεγάλο βαθμό τις βιολογικές ιδιότητες της φυσικής χορδής και δεν απορρίφθηκε από το ανοσοποιητικό σύστημα ποντικιών, όπου τοποθετήθηκε για τρεις μήνες. Όμως έχει πιο απλή και πιο ανώριμη δομή από την φυσιολογική χορδή, επειδή η τελευταία συνεχίζει να αναπτύσσεται επί 13 χρόνια μετά τη γέννηση του ανθρώπου.

Πηγή: neadiatrofis.gr


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons