Εξοστώσεις γόνατος

4567.jpg

Η πάθηση έχει την ονομασία «πολλαπλές εξοστώσεις» γιατί συνήθως προσβάλλουν τα μακρά οστά και των άνω και των κάτω άκρων.
prospopo_mikro.jpg

 

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

 

Οι εξοστώσεις των μακρών οστών ανευρίσκονται είτε τυχαία σε ακτινογραφία ρουτίνας ή είναι τόσο έκδηλα ψηλαφητές, ώστε ο ασθενής αναζητά εξήγηση για τον ψηλαφητό «όγκο» που νοιώθει στο γόνατό του.

gon1.jpgΤι είναι

Οι εξοστώσεις των μακρών οστών είναι συνήθως καλοήθεις διογκώσεις στο άκρο των μακρών οστών (βραχιονίου-κνήμης-πλευρών) οφειλόμενες στην ετερότοπη εγκατάσταση οστικών κυττάρων στην περίοδο της ανάπτυξης, συγχρόνως με την ανάπτυξη του γενικού σκελετικού χόνδρου. Γι” αυτό και γίνονται συνήθως αντιληπτές στην εφηβεία.gon2.jpg

Πώς ελέγχεται

Στην ψηλάφηση στο ένα ή και στα δύο πόδια, ψηλαφείται συνήθως στην έσω πλευρά του γόνατος μία σκληρή διόγκωση, που υπεγείρει το δέρμα. Δεν είναι επώδυνη στην ψηλάφηση ή την πίεση.

Αναδεικνύεται ευκρινώς στην απλή ακτινογραφία.

Πώς αντιμετωπίζεται

Για αισθητικούς λόγους ή λόγω παρεμπόδισης της κάμψης του γόνατος, υπάρχει συχνά ανάγκη χειρουργικής αφαίρεσης.

Σε ορισμένες εξοστώσεις, που η κορυφή φαίνεται να αλλοιώνει το οστικό περίγραμμα, χρειάζεται έλεγχο με μαγνητική τομογραφία, γιατί σπανίως η εξόστωση μετατρέπεται σε όγκο, που χρειάζεται ευρεία χειρουργική αφαίρεση.

gon3.jpg

Λέξεις κλειδιά

Εξοστώσεις

Χονδροματώσεις


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons