Παρωδία η αξιολόγηση των διοικητών από Ξανθό και επιτροπή.

Αιμίλιος Νεγκής - Virus.com.gr
Άλλη μία ευκαιρία πηγαίνει χαμένη για τη χώρα. Χθες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα από την αξιολόγηση – παρωδία των διοικητών των νοσοκομείων, που εξελίχθηκε πρακτικά σε ένα πογκρόμ των στελεχών, που είχαν επιλεγεί από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Να ξεκαθαρίσω κάτι από την αρχή. Θεωρώ πως εξίσου απαράδεκτες ήταν οι διαδικασίες, που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Στην πλειοψηφία τους, οι υπηρετούντες διοικητές των νοσοκομείων ήταν κομματικά στελέχη και πρώην πολιτευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ – με ελάχιστες εξαιρέσεις. Και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ελάχιστοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.
Συνεπώς, δεν αδικώ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τον Ανδρέα Ξανθό, που ήθελαν να τους διώξουν. Είχαν όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να το κάνουν στο βαθμό μάλιστα, που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν την ευθύνη για το μεγάλο πάρτι στην υγεία την προηγούμενη δεκαετία.
Όμως και στο θέμα αυτό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Εκείνο όμως που με εξοργίζει είναι ότι κάποιοι στην Αριστοτέλους νομίζουν ότι μπορούν να μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα!
Εξηγούμαι. Στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναφέρονται δύο σημεία που είναι για γέλια και για κλάματα:
«… για πρώτη φορά- αφού προηγήθηκε λεπτομερής αξιολόγηση από τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ)… υπήρξε διαδικασία προφορικής συνέντευξης για την αξιολόγηση και τη λήψη απόφασης αντικατάστασης των διοικητών».

«Η εν λόγω διαδικασία ήταν ανοιχτή, διαφανής και για πρώτη φορά η επιτροπή δεν ήταν κυβερνητικά ελεγχόμενη».

Μα για ποια λεπτομερή αξιολόγηση μπορούμε να μιλάμε όταν οι πολιτικά επιλεγμένοι διοικητές των ΥΠΕ «αξιολόγησαν» τους διοικητές με άγνωστα κριτήρια;

Επίσης, για ποια ανοιχτή και διαφανή διαδικασία μπορούμε να μιλάμε, όταν ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί δημοσίως πώς έγινε η αξιολόγηση, ποιοι εκδιώκονται και ποιοι μένουν!

Επίσης, πώς μπορεί να ισχυρίζεται κάποιος ότι η 5μελής επιτροπή δεν ήταν κυβερνητικά ελεγχόμενη, όταν τα μέλη της διορίστηκαν με απόφαση του ίδιου του κ. Ξανθού και πρόεδρος της επιτροπής είναι ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας κ. Πέτρος Γιαννουλάτος (καθ’ όλα άξιος), ο οποίος επίσης αποτελεί πολιτική επιλογή;

Εξωφρενικό είναι επίσης το γεγονός – όπως αναφέρει και η ίδια η ανακοίνωση του υπουργείου – ότι κάποιοι απομακρύνονται από τη θέση τους, παρά το γεγονός ότι η επιτροπή έκανε θετική εισήγηση. Η αιτιολογία είναι ότι «η πολιτική ηγεσία συνεκτιμώντας το συνολικό τους έργο και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων καθώς και διασφάλισης της εργασιακής ειρήνης στα νοσοκομεία που διοικούν, έκρινε ότι η παραμονή τους στις συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης δεν θα βοηθούσε στην προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο Υγείας για σταθεροποίηση του συστήματος και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας».

Με πιο απλά λόγια, προφανώς, τα εν λόγω στελέχη παρ΄ ότι κρίθηκαν ικανά από την επιτροπή, φαίνεται ότι δεν τα πάνε καλά με τους συνδικαλιστές ή τέλος πάντων δεν άρεσαν στην κυβέρνηση. Τόσο ανοιχτή, διαφανής και αξιοκρατική διαδικασία…

Το μείζον βέβαια από δω και πέρα είναι με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή των νέων διοικητών και αναπληρωτών τους. Επιτέλους, η χώρα έχει ανάγκη να στελεχώσει τα νοσοκομεία με έμπειρα, ικανά και έντιμα στελέχη. Ας μην ξεχνάμε ότι τα νοσοκομεία είναι πολύπλοκοι οργανισμοί, που διαχειρίζονται πολυάριθμους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους και δεν είναι δυνατόν να διοικούνται από άσχετους, κομματικά στελέχη και πρώην πολιτευτές.

Ελπίζω έστω και την ύστατη ώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αφήσει κατά μέρος τις αδιέξοδες ιδεοληψίες και να προχωρήσει στην πρόσληψη ικανών επιστημόνων με αξιοκρατικές διαδικασίες.

Πόσο όμως αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε, όταν ο ίδιος ο υπουργός υγείας και ο αναπληρωτής του, που πρακτικά θα κάνουν τις επιλογές, το μόνο ουσιαστικά προσόν που έχουν να επιδείξουν είναι η συνδικαλιστική και κομματική τους προϋπηρεσία;

Μπορούν να προσλάβουν ως διοικητή ενός μεγάλου νοσοκομείου κάποιον που έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος στον ιδιωτικό τομέα; Μπορούν να ξεπεράσουν το… σταλινικό τους DNA;

Υ.Γ. Στην επαρχία εδώ και μήνες οι κομματάρχες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη κλειδώσει τις θέσεις των διοικητών και μοιράζουν υποσχέσεις αφειδώς… Τόσο ανοιχτή, διαφανής και αξιοκρατική διαδικασία. Ότι πρέπει για τις επιθεωρήσεις στο Δελφινάριο…

Υ.Γ. 2 Πληροφορήθηκα ότι από χθες το πρωί οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας άρχισαν να στέλνουν με FAX (!) στα νοσοκομεία τις αποφάσεις παύσης των διοικητών, ώστε να διακοπεί η μισθοδοσία τους. Πώς να προχωρήσει η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, όταν ακόμη η επικοινωνία γίνεται με FAX;


πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons