Νικήστε την οστεοαρθρίτιδα με βλαστοκύτταρα

4567.jpg

Η αναγεννητική ιατρική στην Ορθοπαιδική μπορεί να βοηθήσει στην εφαρμογή βιολογικών μεθόδων και τη χρήση αυτόλογων ενήλικων βλαστοκυττάρων στην επαναφορά της βιολογικής λειτουργίας των αρθρώσεων.

Η χρήση των βλαστοκυττάρων μπορεί να προσφέρει μια μη επεμβατική αυτόλογη θεραπεία σε έναν μεγάλο αριθμό ορθοπαιδικών παθήσεων που μέχρι τώρα αντιμετωπιζόταν χειρουργικά.

Τι είναι τα βλαστοκύτταρα και πώς μπορούν να φανούν χρήσιμα στην Ορθοπαιδική;

Τα βλαστοκύτταρα είναι το πρώτο στάδιο όλων των κυττάρων, τα οποία στη συνέχεια αναπτύσσονται σε συγκεκριμένα κύτταρα αναλόγως σε ποιο όργανο αυτά βρίσκονται. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της εκφυλιστικής ή τραυματικής βλάβης του χόνδρου (οστεοαρθρίτιδα), τα βλαστοκύτταρα μετατρέπονται σε χονδροκύτταρα.

Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να καταργηθεί το χειρουργείο με όλα τα επακόλουθά του (επιπλοκές). Βάση των τελευταίων μελετών που έχουν παρουσιαστεί σε εξειδικευμένα ορθοπαιδικά συνέδρια δείχνουν ότι ήδη η χρήση των βλαστοκυττάρων είναι πλέον μέθοδος επιλογής από κορυφαίους Ορθοπαιδικούς παγκοσμίως.

Περιπτώσεις που μπορούν να εφαρμοστούν Εκφυλιστική ή τραυματική βλάβη του χόνδρου (οστεοαρθρίτιδα) Αθλητικές κακώσεις (συνδεσμικές βλάβες) Μερική ρήξη χιαστού Ρήξη μηνίσκου Μερική ρήξη συνδέσμων – τενόντων Άσηπτη νέκρωση (Οστεονέκρωση) Ψευδάρθρωση κατάγματος Πλημμελής πώρωση κατάγματος Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη θεραπεία

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται εδώ και μερικά χρόνια στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Αυτό όμως που είναι σχετικά νέο είναι ότι πλέον δεν είναι αναγκαία η χειρουργική ή αρθροσκοπική λήψη του δείγματος για καλλιέργεια και ούτε η χειρουργική μεταμόσχευση των βλαστοκυττάρων. Η διαδικασία έχει απλοποιηθεί, είναι ανώδυνη και αναίμακτη και γίνεται από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό.

Πριν από τη λήψη του δείγματος είναι αναγκαίος ο έλεγχος της άρθρωσης με μαγνητική τομογραφία για προσδιορισμό του μεγέθους και του σημείου της βλάβης.

Η λήψη του δείγματος γίνεται υπό συνθήκες αποστείρωσης και, μετά από την ενεργοποίηση, τα βλαστοκύτταρα τοποθετούνται στο σημείο της βλάβης υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση.

Στη συνέχεια, ο ασθενής μπαίνει σε ειδικό πρωτόκολλο παρακολούθησης για να αποφευχθεί το χειρουργείο.

Όταν πλέον τα βλαστοκύτταρα τοποθετηθούν στη βλάβη, αυτά έχουν τριπλή δράση:

Πρώτον, επιβραδύνουν την εξέλιξη της παθολογίας, περιορίζοντας τη βλάβη.

Δεύτερον, εκκρίνουν αυξητικούς παράγοντες οι οποίοι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και, κατ” επέκταση, μειώνουν τον πόνο και αυξάνουν την κινητικότητα της άρθρωσης.

Τρίτον, και πιο σημαντικό, είναι η ανάπλαση των ιστών με αποτέλεσμα τη θεραπεία της βλάβης και την αποφυγή ενός χειρουργείου.

Τα οφέλη για τον ασθενή είναι πολλαπλά:

Αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος Απόλυτα ανεκτή και ασφαλής μέθοδος χωρίς επιπλοκές Δεν χρειάζεται νοσηλεία Σημαντική ανακούφιση από τον πόνο Γρηγορότερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες Άμεση κινητοποίηση χωρίς τη χρήση βακτηρίων Μπορεί να συνδυαστεί με χειρουργική επέμβαση Διατήρηση του αποτελέσματος στον χρόνο Αποφυγή χειρουργείου (αναλόγως με την παθολογία) Αποτελέσματα: μείωση του πόνου και γρήγορη βελτίωση

Τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου είναι πολύ υψηλά με ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών να ανταποκρίνονται στη θεραπεία και να αποφεύγουν κάποιο χειρουργείο. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών βλέπουν σημαντική μείωση του πόνου στις πρώτες δύο εβδομάδες, ποσοστό το οποίο αυξάνεται στους 12 μήνες. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών παρουσιάζεται βελτίωση της κινητικότητας της άρθρωσης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η χρήση βλαστοκυττάρων μπορεί να βοηθήσει μετά από μερική μηνισκεκτομή για ανάπλαση του μηνίσκου με αύξηση της μάζας αυτού μέχρι και 12 μήνες μετά το χειρουργείο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στην ιστοσελίδα http://ift.tt/1NE3C3w ή επικοινωνήστε με τον κ. Κουγιάλη Μιχάλη, Ορθοπαιδικός Χειρουργός τηλ.: 693 709 3980

 


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons