Τετέλεσται το δημόσιο ΕΣΥ! Τι αλλάζει στα νοσοκομεία το 2016

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Τη χαριστική βολή στο «ετοιμοθάνατο» Εθνικό Σύστημα Υγείας δίνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με νέο «ψαλίδι» σε φάρμακα, προσωπικό, κλινικές και λειτουργικές δαπάνες, εντός του 2016. Μάλιστα όλα δείχνουν πως πολλέςυπηρεσίες του άλλοτε δημόσιου συστήματος, θα παραχωρηθούν στον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα και με τις απαιτήσεις των δανειστών, ενώ δε θα αποφευχθούν και ταλουκέτα σε διάφορες κλινικές.

Τη στιγμή που σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας οι διοικήσεις κάνουν …έρανο ώστε να εξασφαλίσουν τα βασικά υλικά και την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ασθενών, το υπουργείο Υγείας υπακούοντας στις εντολές της Τροϊκας προχωρά σε ακόμα μεγαλύτερες περικοπές φθάνοντας τα δημόσια νοσοκομεία ουσιαστικά ένα βήμα πριν από την αναστολή λειτουργίας και τους ασθενείς στην απόγνωση.

Το 3ο μνημόνιο που μπήκε στη ζωή μας, σε συνδυασμό με τα προηγούμενα, αναμένεται να αλλάξει
πλήρως την εικόνα των νοσοκομείων αλλά και των δημοσίων δομών, το 2016.

Τρία είναι τα βασικά χτυπήματα που θα έρθουν στο σύστημα Υγείας.

1)Ο εφιάλτης κάθε εργαζόμενου στο δημόσιο σύστημα φαίνεται ότι θα γίνει πραγματικότητα. Πολλές υπηρεσίες που σήμερα παρέχονται από τις δημόσιες δομές Υγείας όπως τα ΠΕΔΥ, είναι πιθανό να παραχωρηθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Αν κριθούν ότι δεν αποδίδουν τα μέγιστα, τότε οι υπηρεσίες θα παρέχονται απόιδιωτικές μονάδες Υγείας, μετά από συμβάσεις που θα γίνουν. Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται στο 3ο μνημόνιο και αναμένεται να φέρει δραματικές επιπτώσεις στις θέσεις των εργαζομένων, καθώς αν μια δημόσια υπηρεσία ή εργαστήριοκαταργηθεί, φυσικό επόμενο είναι να υπάρξουν απολύσεις.

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως οι τροϊκανοί κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους με την ελληνική κυβέρνηση, επέμεναν δεόντως στο θέμα τηςαπόδοσης των δημοσίων υπηρεσιών Υγείας.

«Διαφορετικά ας τις πάρει ο ιδιωτικός τομέας που είναι και πιο φθηνός» έλεγαν τα τεχνικά κλιμάκια σε στελέχη της κυβέρνησης, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες τουHealthReport.gr.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τι περιμένει τους εργαζόμενους και τι προβλέπει ακριβώς το μνημόνιο για την παραχώρηση των δημοσίων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα.

2)Το δεύτερο χτύπημα που θα έρθει στο ΕΣΥ αφορά στις κλινικές. Όλα δείχνουν πως τα λουκέτα δε θα αποφευχθούν καθώς πληροφορίες του HealthReport.gr από το μέτωπο των δανειστών, τονίζουν πως εδώ και καιρό οι τροικανοί επιμένουν νασυγχωνευθούν κλινικές και τμήματα ώστε να περιορισθούν τα έξοδα στο σύστημα.

Τη …βρώμικη δουλειά για το ποιο νοσοκομείο και ποια κλινική αποδίδει και ποια όχι θα κληθεί να κάνει η περιβόητη εταιρεία ΕΣΑΝ ΑΕ.

Άλλωστε η ΕΣΑΝ ΑΕ που είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στα δημόσια νοσοκομεία καθότι υπήρχαν φόβοι πως θα συντελέσει στο κλείσιμο κλινικών και μονάδων, όχι μόνο δεν έκλεισε αλλά συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της. Μάλιστα ξεκινά ήδη συνεργασία με επτά μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο μνημόνιο, η ΕΣΑΝ μέσα στο 2016 θα πρέπει να έχει δημιουργήσει ένα πιλοτικό δίκτυο νοσοκομείων, στα οποία θα ξεκινήσει η λεπτομερής καταγραφή όλων των δεδομένων, ώστε να μπορεί να κριθεί ηαποδοτικότητά τους.

Γι αυτό και η κυβέρνηση ενώ διαφήμιζε ότι θα καταργήσει την εταιρεία ΕΣΑΝ, δίνοντας ελπίδα στους χιλιάδες ανήσυχους εργαζόμενους του ΕΣΥ, τελικώς δεν προέβη σε καμία τέτοια κίνηση.

Τα στελέχη της ΕΣΑΝ θα πρέπει να ξεκινήσουν την επίσημη καταγραφή με τα λεπτομερή στοιχεία και το κόστος του κάθε νοσοκομείου, στις αρχές του 2016. Υπολείπεται ωστόσο μια υπουργική απόφαση η οποία θα δώσει το πράσινο φως.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τα επόμενα βήματα της ΕΣΑΝ ΑΕ σε επτά μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Βόρειας Ελλάδος.

3)Το τρίτο και φαρμακερό χτύπημα στο δημόσιο σύστημα υγείας θα έρθει με ταφάρμακα. Η ρύθμιση του υπουργείου Υγείας να επιβάλει το λεγόμενο claw back στα νοσοκομειακά φάρμακα, δηλαδή υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων με τηνυπέρβαση του προϋπολογισμού, αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία.

Εξάλλου τα νοσοκομειακά φάρμακα δίνονται με έκπτωση στα νοσοκομεία. Πάντως ήδη πολλές εταιρείες διαμηνύουν ότι με τον τρόπο αυτό θα σταματήσουν να τροφοδοτούν το σύστημα με τα σκευάσματα τους όταν θα γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να πληρωθούν για το σύνολο αυτών, σημειώνουν πηγές στο HealthReport.gr.

Τι θα σημαίνει αυτό για τους Έλληνες ασθενείς που θα πηγαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία; Ότι οι γιατροί δε θα βρίσκουν στα ράφια των νοσοκομειακών φαρμακείων όλα εκείνα τα φάρμακα που θα χρειάζονται για τους ασθενείς τους.


πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons