Εξαντλούνται οι πιστώσεις στο ΕΣΥ - Η υγεία αναμένει με αγωνία την υποδόση των 2 δισ ευρώ...Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Με τα μάτια στραμμένα στην εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις ευρώ (που αναμένεται κάποια στιγμής εντός του Δεκεμβρίου) βρίσκεται ο κλάδος της υγείας, ο οποίος βιώνει δραματική υποχρηματοδότηση.
Συγκεκριμένα, τα νοσοκομεία της χώρας και ειδικότερα τα μεγάλα νοσηλευτήρια, έχουν εξαντλήσει τις πιστώσεις τους σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Το θέμα αυτό, πιστοποιούν όχι μόνο οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αλλά και οι προμηθευτές, οι οποίοι μετά βίας και οι ίδιοι προμηθεύουν τα νοσηλευτήρια.

Ειδικότερα, από την υποδόση των 2 δις ευρώ η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι τα 500 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην υγεία, και από το ποσό αυτό, τα 150 εκατ. ευρώ θα πάει στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, και τα 450 εκατ. ευρώ, απευθείας στον ΕΟΠΥΥ. Βεβαίως αν και πρόκειται για μάννα εξ ουρανού το ποσό αυτό, δεν παύει να αποτελεί ψίχουλο, μπροστά στις τεράστιες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους προμηθευτές. Ο Οργανισμός συγκεκριμένα, οφείλει μόνο στις φαρμακευτικές εταιρείες 1,8 δις ευρώ, όση σχεδόν δηλαδή, είναι η υποδόση που θα λάβει η Ελλάδα από την συμφωνία με τους
Θεσμούς.

Εν τω μεταξύ, ο Ευαγγελισμός, έχει σχεδόν στεγνώσει από φάρμακα, όπως έγραψε το onMed την περασμένη εβδομάδα, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Γιατροί και νοσηλευτές, κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να διασφαλίσουν πως οι ασθενείς –τουλάχιστον οι χρονίως πάσχοντες– θα έχουν πρόσβαση στις αναγκαίες θεραπείες τους. Να σημειωθεί, ότι ο προϋπολογισμός του Ευαγγελισμού συνολικά για το 2015 ανέρχεται σε 72 εκατ. ευρώ , εκ των οποίων το 1/3 κατευθύνεται στο φάρμακο. Ωστόσο, ο μεγάλος όγκος προσέλευσης ασθενών, κυρίως ευπαθών ομάδων και ανασφάλιστων, αλλά και το γεγονός ότι το νοσοκομείο οφείλει πολλά ποσά στις φαρμακοβιομηχανίες και στις επιχειρήσεις αναλωσίμων γενικότερα, έχουν δημιουργήσει το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Η κάθε έλλειψη σε φαρμακευτική θεραπεία –ακόμη και στην πιο απλή– αποτελεί σοβαρό πρόβλημα σε ένα νοσοκομείο, ωστόσο τα πράγματα λαμβάνουν άσχημη τροπή όταν απουσιάζουν σκευάσματα όπως αντι-ιικά, ογκολογικά σκευάσματα και θεραπείες για λεμφώματα, τα οποία προορίζονται για καρκινοπαθείς και ασθενείς του Aids.

Το θέμα της χρηματοδότησης αποτελεί τεράστια πληγή στο ΕΣΥ αυτή την στιγμή. Με τις πιστώσεις να έχουν εξαντληθεί, με χρηματοδότηση που έρχεται με το σταγονόμετρο, με την κρίση σε έξαρση, με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευθεί τεράστιος όγκος ανασφάλιστων στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση και ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα πρέπει να βρει λύση άμεσα.

Βλέποντας δε κάποιος και τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2016, απογοητεύεται ακόμη περισσότερο, αφού είναι μειωμένος σε σχέση με το 2015, την ώρα που τα έξοδα είναι αυξημένα κατά 823 εκατ. ευρώ. Στα νοσοκομεία ειδικότερα, οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό περιορίζονται στο 1,51 δισ. ευρώ, έναντι 1,52 δισ. το 2015.

Εν τω μεταξύ ένα θετικό νέο από την υπόθεση ληξιπρόθεσμα, είναι ότι οι πληρωμές τον τελευταίο καιρό έχουν ομαλοποιηθεί, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του ΣΕΙΒ. Συγκεκρμένα, τον Οκτώβριο οι προμηθευτές πληρώθηκαν με 250 εκατ. ευρώ, ενώ δόθηκαν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία, προκειμένου να τακτοποιήσουν και αυτά, τις υποχρεώσεις τους.


πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons