Reuters: Η ελληνική κρίση αποτυπώνεται στα δόντια των παιδιών

dental.jpg

Σε λίγους τομείς οι πληγές της ελληνικής οικονομικής κρίσης είναι τόσο εμφανείς όσο στα στόματα των παιδιών, γράφει το πρακτορείο Reuters σε ρεπορτάζ σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής δυσπραγίας στην υγεία- τη στοματική και όχι μόνο.

Οι περισσότεροι δείκτες στοματικής υγείας κατατάσσουν την Ελλάδα στις χαμηλότερες θέσεις της Ευρώπης. Το ποσοστό των 16χρονων ή μεγαλύτερων που δεν ικανοποιούν τις ανάγκες στοματικής υγιεινής ήταν το 2013 στο 10,6%- σε σύγκριση με το 7,6% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Τα προβλήματα στα δόντια είναι πολύ συχνά στα παιδιά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας ενώ η οικονομική κρίση επιδείνωση την κατάσταση. Τη δεκαετία έως το 2014, το 60% των προβλημάτων αυτών στα 15χρονα έμεινε χωρίς θεραπεία για τουλάχιστον ένα χρόνο, ποσοστό που κυμαινόταν στο 44% μια δεκαετία πριν. Το 86,8% των 5χρονων είχαν προβλήματα στα δόντια που δεν είχαν αντιμετωπιστεί.

«Δυστυχώς τα δόντια θεωρούνται πολυτέλεια», δηλώνει στο Reuters η Νίκη Διαμαντή, οδοντίατρος στο νοσοκομείο Χατζηκώστα των Ιωάννινων. «Αν πέντε χρόνια οι πολίτες πήγαιναν στον οδοντίατρο μια φορά το χρόνο, τώρα πάνε μια φορά στα πέντε χρόνια».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερη επειδή τα οδοντικά προβλήματα δεν προκαλούνται κατά κύριο λόγο από αλλαγές στην καθημερινή στοματική φροντίδα. Περισσότερο τα παιδιά εμφανίζουν ασθένειες των δοντιών που σχετίζονται με την 6ετή κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Πρώτον, οι επισκέψεις στον οδοντίατρο περιορίστηκαν λόγω των λιγότερων διαθέσιμων χρημάτων. Το διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα περιορίστηκε κατά 30% από το 2009. Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια Έλληνες είναι άνεργοι. Το 40% των παιδιών ζουν σε συνθήκες φτώχειας σύμφωνα με τη UNICEF, ποσοστό μεγαλύτερο από ότι σε χώρες όπως η Χιλή, η Τουρκία και το Μεξικό.

Την ίδια ώρα συρρικνώνονται και οι παροχές του δημόσιου συστήματος περίθαλψης λόγω περικοπής δαπανών. Οι δαπάνες για την υγεία; Έπεσαν κατά 9% από το 2009 έως το 2012.

Το αποτέλεσμα είναι πως ποσοστό μεγαλύτερο του 8% των Ελλήνων απέφυγαν το 2013 τις επισκέψεις στον οδοντίατρο θεωρώντας πως κοστίζουν πολύ- ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το 5,1% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, σύμφωνα με τη Eurostat.

Η οικονομική κρίση προκάλεσε και αύξηση της κατανάλωσης φτηνών και φορτωμένων με ζάχαρη τροφών, λένε οι οδοντίατροι. Οι πωλήσεις ζαχαρούχων σνακ στα σούπερ μάρκετ άρχισαν και πάλι να σημειώνουν άνοδο το 2013.

Τα χαλασμένα δόντια των Ελλήνων αποτελούν «παρακαταθήκη» προβλημάτων για το μέλλον: έρευνες έχουν ανιχνεύσει σχέσεις μεταξύ της κακής στοματικής υγείας και χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι και ο διαβήτης.

Γιατροί και επιστήμονες συνδέουν τη στοματική υγεία με την οικονομική ανάπτυξη, κυρίως επειδή τα «καλά» δόντια συνδέονται με την πρόσβαση στην εκπαίδευση. Ο πόνος από χαλασμένα δόντια ή ασθένειες των ούλων κρατούν τα παιδιά σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες μακριά από τις σπουδές τους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

«Όταν πονάς δεν μπορείς να κοιμηθείς, να φας καλά, να μιλήσεις, να αποδώσεις. Οι συνέπειες στην Ελλάδα θα είναι τεράστιες με όρους οικονομικούς, αλλά επίσης και σε ό,τι αφορά την υγεία, την ποιότητα της ζωής και την απασχολησιμότητα των πολιτών», τονίζει η Paula Vassallo, επικεφαλής του ευρωπαϊκού λόμπι Platform for Better Oral Health in Europe, το οποίο χρηματοδοτείται από εταιρείες ειδών στοματικής υγείας.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons