Η μάχη κατά του HIV σε περίοδο οικονομικής κρίσης

m_id_419107_aids.jpg

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πλέον οι φορείς και ασθενείς της HIV λοίμωξης στη χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης, επισήμαναν σήμερα οι επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (E.E.M.A.A.).

Όπως τόνισαν, αρκετές μονάδες ειδικών λοιμώξεων σε νοσοκομεία της χώρας, δεν είναι πλέον σε θέση να κάνουν τις εξετάσεις για το ιικό φορτίο στους οροθετικούς, λόγω ελλείψεων, με αποτέλεσμα να μην εντοπίζονται τα επίπεδα της ανοσολογικής ικανότητας των ασθενών αλλά και η αδυναμία των γιατρών να δούνε αν τα φάρμακα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά ή αν έχουν αναπτυχθεί ανθεκτικά σ’ αυτά, στελέχη του ιού HIV.

Ο διευθυντής της μονάδας στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», Βασίλης Παπαρίζος, έκανε λόγο για διαρκή προβλήματα, τα οποία, πέρα από την υποστελέχωση των μονάδων, επεκτείνονται και στην χορήγηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων στους οροθετικούς, λόγω των οικονομικών δυσκολιών στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα από τη συλλογή στοιχείων της Ε.Ε.Μ.Α.Α. από τις Μονάδες Λοιμώξεων, εκτιμάται, ότι μέχρι το τέλος του έτους οι νέες καταγεγραμμένες μολύνσεις θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα και θα δηλωθούν 850 νέα κρούσματα. Αξίζει να τονισθεί ότι εξακολουθεί η μείωση της χρήσης ενδοφλεβίως τοξικών ουσιών, αλλά ιδιαίτερος προβληματισμός έχει αναπτυχθεί για τα άτομα που διαγιγνώσκονται με ήδη προχωρημένη νόσο στους μετακινούμενους πληθυσμούς.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, Μάριος Λαζανάς, πρότεινε τη δημιουργία προγράμματος ΕΣΠΑ μόνο για την πρόληψη και την θεραπεία οροθετικών και ασθενών, ενώ αναφερόμενος στην χορήγηση της αντιρετροϊκής αγωγής στην εποχή της οικονομικής κρίσης, είπε ότι με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, προτείνεται να είναι καθολική σε όλους τους ασθενείς με HIV λοίμωξη, για βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης, μείωση της εξέλιξης σε πλήρες AIDS, μείωση των συννοσηροτήτων αλλά και ελαχιστοποίηση της μετάδοσης της νόσου, δεδομένου ότι οι υπό θεραπεία ασθενείς θα έχουν καταστείλει το ιικό τους φορτίο.

Η Δήμητρα Παρασκευά, από τη μονάδα Λοιμώξεων του «Τζανείου», αναφερόμενη στα επιδημιολογικά στοιχεία, είπε ότι τα δηλωθέντα περιστατικά με HIV λοίμωξη είναι 15.500 από τα οποία, τα 2.500 αφορούν ασθενείς που έχουν φύγει από τη ζωή, ενώ σε θεραπεία βρίσκονται οι 7.500.Περίπου 4.000 οροθετικοί δεν παίρνουν θεραπεία καθώς δεν πληρούσαν τα μέχρι σήμερα θεραπευτικά κριτήρια, γιατί δηλαδή δεν χρειαζόταν τα φάρμακα. Επειδή όμως πρόσφατα άλλαξαν οι θεραπευτικές ενδείξεις, αρκετοί από αυτούς θα πρέπει να ξεκινήσουν θεραπεία τόνισε ο Μ.Λαζανάς. Αυτό συμβαίνει, καθώς μια μεγάλη τυχαιοποιημένη μελέτη, η START, επιβεβαίωσε με επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιοπιστία, την υπόθεση ότι τα άτομα με HIV λοίμωξη έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πλήρες AIDS, ή άλλα σοβαρά νοσήματα εάν ξεκινήσουν την αντιρετροϊκή αγωγή νωρίτερα, όταν ο αριθμός των CD4+ T-κυττάρων τους είναι υψηλότερος, έναντι εκείνων που ξεκινούν όταν τα CD4+ πέσουν σε χαμηλά επίπεδα. Τα ευρήματα της μελέτης αυτής, σε συνδυασμό με το το δεδομένο ότι η αντιρετροϊκή αγωγή ελαττώνει τον κίνδυνο μετάδοσης στους HIV- σεξουαλικούς συντρόφους των, υποστηρίζουν την προσφορά έναρξης αγωγής σε όλα τα HIV+ άτομα.

Η φιλοδοξία των επιστημόνων είναι το 2020, το 90% των HIV+ να γνωρίζουν τη θετικότητά τους, το 90% να λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και το 90% να έχει πετύχει παρατεταμένη καταστολή του ιού.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons