Προληπτική θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης με HIV τα βρέφη που θηλάζουν

thilasmso.medium.jpg

Σημαντική μείωση του κινδύνου μόλυνσης με τον ιό του AIDS στα μωρά που θηλάζουν τις οροθετικές μητέρες του επιφέρει μια αντιρετροϊκή θεραπεία σύμφωνα με μια έρευνα που διενεργήθηκε στην Αφρική και δημοσιεύθηκε σήμερα στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Η έρευνα που διεξήχθη από δύο Γάλλους ερευνητές έδειξε ότι μια προληπτική θεραπεία που δίνεται καθ’ όλη την περίοδο του θηλασμού και η οποία συστήνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) επιτρέπει να μειωθεί το ποσοστό μετάδοσης του ιού HIV στο 1,4%, δηλαδή το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ σε έρευνα.

Η έρευνα διεξήχθη από το 2009 ως το 2012 σε περισσότερα από 1.200 παιδιά που γεννήθηκαν από οροθετικές γυναίκες σε τέσσερις αφρικανικές χώρες, στη Μπουρκίνα Φάσο, τη Νότια Αφρική, την Ουγκάντα και τη Ζάμπια.

Οι μητέρες την εποχή εκείνη δεν είχαν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία καθώς δεν είχε μειωθεί στο αίμα τους το επίπεδο των λεμφοκυττάρων CD4, τον στόχο που προτιμά ο ιός HIV.

Από το 2013 ο ΠΟΥ συστήνει σε όλες τις έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV να υποβάλλονται σε θεραπεία ανεξάρτητα από το επίπεδο των CD4.

Όμως όπως επεσήμανε ο δρ Βαν ντε Περ, ένας από τους ερευνητές του ινστιτούτου Inserm/CHU του Μονπελιέ, οι έρευνες δείχνουν ότι, ακόμη κι αν η μητέρα ακολουθεί θεραπεία, αυτή «δεν αποκλείει εντελώς τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV μέσω του θηλασμού». Ο κίνδυνος σύμφωνα με τον ίδιο εξακολουθεί να υφίσταται σε ποσοστό 0,2% ανά μήνα θηλασμού, δηλαδή φτάνει το 2,4% αν ο θηλασμός διαρκέσει 12 μήνες.

Κατά την έρευνα τα βρέφη λάμβαναν θεραπεία επί 12 μήνες με αντιρετροϊκά φάρμακα που εμποδίζουν τη μετάδοση του ιού HIV μέσω του μητρικού γάλακτος.

Συνολικά παρατηρήθηκαν 17 μολύνσεις, δηλαδή ποσοστό 1,4%, όμως το ποσοστό μειώνεται περαιτέρω (στο 0,5%) όταν τα βρέφη λάμβαναν σωστά τη θεραπεία.

Εξάλλου επισημαίνεται ότι ο μητρικός θηλασμός στις περισσότερες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής μπορεί δύσκολα να αντικατασταθεί με γάλα σκόνη καθότι «παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας», κυρίως εξαιτίας των κακών συνθηκών υγιεινής υπό τις οποίες προετοιμάζεται το γάλα.

 


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons