Ευάλωτοι στον HIV και στις ηπατίτιδες οι Ρομά

sageika.medium.jpg

Εμπόδια στην πρόσβαση στο σύστημα υγείας και έλλειψη ενημέρωσης, είναι τα δύο βασικά θέματα που έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό από τον πληθυσμό των Ρομά να μένει ανεμβολίαστος για ηπατίτιδα Β, σύμφωνα, με τον Γιώργο Τσιακαλάκη, συντονιστή του έργου «Ρομά και Δικαίωμα στην Υγεία», υπεύθυνο Επικοινωνίας και Διεκδίκησης Δικαιωμάτων, του Συλλόγου Οροθετικών «Θετική Φωνή».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργάνωσαν ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας», παρουσιάστηκαν επιδημιολογικά και ανθρωπολογικά συμπεράσματα από το Έργο «Ρομά και Δικαίωμα στην Υγεία», στο πλαίσιο του οποίου η Κινητή Μονάδα Πρόληψης «Checkpoint» επισκέπτεται κοινότητες Ρομά σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό την παροχή δυνατότητας δωρεάν εξετάσεων για HIV και ηπατίτιδες Β και C.

Έως σήμερα η Μονάδα έχει κάνει «στάση» σε 17 κοινότητες Ρομά, στην Αττική και την περιφέρεια, και έχει διενεργήσει 1.332 εξετάσεις για HIV, 1.325 για ηπατίτιδα B και 1.352 για ηπατίτιδα C. Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2016 και η Κινητή Μονάδα Πρόληψης «Checkpoint» θα επισκεφθεί ακόμη τις περιοχές: Μέγαρα, Ασπρόπυργο, Γέρακα, Κορωπί, Κερατέα, Σοφάδες, Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Σάπες, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα.

Όπως είπε ο κ. Τσιακαλάκης, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκτιμά ότι ο πληθυσμός των Ρομά στην Ελλάδα αριθμεί περίπου 250.000 συμπολίτες μας, από τους οποίους περίπου 40.000 διαμένουν σε αντίσκηνα. Το οικονομικό και το κοινωνικό υπόβαθρο των Ρομά τους καθιστά ευάλωτη ομάδα ως προς τον HIV/AIDS και τις ηπατίτιδες Β και C. Είναι κατά βάση νέος σε ηλικία πληθυσμός σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε προγράμματα πρόληψης και θεραπείας, κάτι που αποδεικνύεται από τα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης εν γένει, αλλά και συγκεκριμένα για την ηπατίτιδα B.

 

 


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons