Διαρθρωτικές αλλαγές, προσφυγικό, ΠΦΥ και e- health στην συνάντηση Ξανθού με τον Ευρωπαίο Επίτροπο




Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, αρμοδίου για θέματα Υγείας, Vytenis Andriukaitis με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Κατά τη διάρκεια τη συνάντησης συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:



1. Προσφυγικό ζήτημα και Υγεία

2. Εθνικό Σύστημα Υγείας:

- Κατάσταση και προκλήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης,

- Μεταρρυθμίσεις

- Καθολική πρόσβαση στην υγεία,

- Αναδιοργάνωση του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

- Πολιτική φαρμάκου και πρόσβαση των πολιτών στη φαρμακευτική περίθαλψη.

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, ευχαρίστησε τον κ. Andriukaitis για την επίσκεψή του στην Ελλάδα- και κυρίως στη Λέσβο- η οποία φανερώνει ειλικρινές ενδιαφέρον για τις νέες ανάγκες που έχουν προκύψει για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και της τραγωδίας που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη η οποία αποτελεί τον ορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης και υπερβαίνει το ρόλο και τις δυνατότητες μιας χώρας πρώτης υποδοχής. Ο κ. Ξανθός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το προσφυγικό ζήτημα δεν έχει σύνορα και πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Επιπλέον, στον Ευρωπαίο Επίτροπο παρουσιάστηκαν οι παρεμβάσεις στις οποίες έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όπως η ενίσχυση και η αναβάθμιση της υγειονομικής φροντίδας των μεταναστών και των προσφύγων στις πύλες εισόδου της χώρας, στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης και στις Δομές Ανοιχτής Φιλοξενίας καθώς και η πρωτοβουλία συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Ερυθρός Σταυρός, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΜΚΟ κ.α).

Γενικότερα, σε ό,τι αφορά την υγειονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ο κ. Ξανθός παρουσίασε τις αρνητικές επιπτώσεις από τις πολιτικές λιτότητας που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις την τελευταία πενταετία και αναφέρθηκε στη δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της ελλιπούς υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών με επικείμενη νομοθετική ρύθμιση.

Επίσης, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των δημόσιων δομών και η σταθεροποίηση του συστήματος, η γρήγορη κάλυψη των επειγουσών αναγκών σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό καθώς και η διαφανής διακυβέρνηση του συστήματος. «Ο σχεδιασμός και η ορθολογική κατανομή των πόρων πρέπει να γίνεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες που θα αποτυπώνονται σε έναν σύγχρονο υγειονομικό χάρτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι η προώθηση μιας δέσμης μεταρρυθμίσεων στο χώρο της υγείας, ειδικά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), θα επιτρέψουν την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού και την αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης.

Από την πλευρά του ο κ. Andriukaitis έδειξε ότι έχει πλήρη εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος της Υγείας στην Ελλάδα και πως συμμερίζεται τους κινδύνους που προκύπτουν από μια πολιτική η οποία επικεντρώνεται στους οικονομικούς δείκτες και στη δημοσιονομική προσαρμογή. Επίσης ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει το καλό επίπεδο της υγείας των πολιτών σε μια χώρα και στον αναπτυξιακό ρόλο του συγκεκριμένου τομέα. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη αναβάθμισης του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε να συζητούνται σε αυτό το όργανο τα οικονομικά ζητήματα που απασχολούν την Υγεία και όχι στο Ecofin. Πρόσθεσε, επίσης, ότι χρειάζεται να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές αν και είναι κατανοητό ότι υπάρχουν δυσκολίες και απαιτούνται κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις.

Ο κ. Andriukaitis έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το νέο μοντέλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που προωθεί η κυβέρνηση και ανέφερε ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για να χρηματοδοτηθεί μια συνολική στρατηγική ανάπτυξης των υπηρεσιών της ΠΦΥ και μάλιστα σε συνέργεια με τις άλλες κοινωνικές υπηρεσίες.

Καταλήγοντας ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισήμανε την ανάγκη αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας (e-health, πληροφοριακά συστήματα, τηλεϊατρική) με στόχο την ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Οι κ.κ. Ξανθός και Andriukaitis συμφώνησαν ότι ο τομέας της υγείας είναι πολύ κρίσιμος για την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη της χώρας και πως οι συγκεκριμένες δαπάνες αποτελούν επένδυση και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται απλώς ως δημοσιονομικό κόστος.

Τέλος έγινε φανερή η διάθεση των δύο πλευρών για συνέχιση της συνεργασίας στην κατεύθυνση στήριξης των προσπαθειών της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του τομέα της Υγείας στην Ελλάδα.


πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons