Ρήξη μηνίσκου

4567.jpg

Η ρήξη του έσω ή του έξω μηνίσκου είναι από τις  πιο συχνές παθήσεις του γόνατος, που τα τελευταία 15-20 χρόνια είναι και εύκολα θεραπεύσιμη λόγω της ανάπτυξης της αρθροσκόπησης. Όμως αυτή η διευκόλυνση έχει οδηγήσει σε υπέρμετρη εφαρμογή της μεθόδου σε περιπτώσεις που δεν ενδείκνυται, με αποτέλεσμα να αυξάνουν αντίστοιχα και οι περιπτώσεις αρθρίτιδας του γόνατος.

prospopo_mikro.jpg

 

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

 

minisk2.jpgminisk3.jpg

Τι είναι

Οι μηνίσκοι είναι δύο: ο έσω και ο έξω, που απορροφούν τους κραδασμούς λόγω κατασκευής από ινοχόνδρινο ιστό, προστατεύοντας έτσι το χόνδρο της άρθρωσης του γόνατος κατά τη βάδιση και την κίνηση. Κατά τη διάρκεια της βάδισης στο γόνατο εκτός από την κίνηση κάμψης-έκτασης, προκαλείται και μία στροφική κίνηση με κέντρο τον έξω μηνίσκο και μια ελαφρά πρόσθια ολίσθηση (που το όριό της ελέγχεται από τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο).minisk4.jpg

Για το λόγο αυτό ο συχνότερα εκφυλιζόμενος μηνίσκος είναι ο έσω (μια κι αυτός καταπονείται περισσότερο) και αυτός εμφανίζει συνηθέστερα ρήξη κατά τη διάρκεια στροφικών κακώσεων σε αθλοπαιδιές (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κλπ). Οι αλλοιώσεις αυτές του έσω μηνίσκου επιτείνονται όταν τα γόνατα είτε εκ κατασκευής είτε λόγω ηλικίας (οστεοπόρωση) καθίστανται ραιβά.minisk5.jpg

Από τον άξονα του γόνατος εξαρτάται και η βλάβη και η θεραπεία της αλλοίωσης των μηνίσκων. Στα ραιβά γόνατα πάσχει ο έσω, στα βλαισά ο έξω.

Όταν συμβεί ρήξη του έσω μηνίσκου συνήθως συμμετέχει και βλάβη του έσω πλάγιου συνδέσμου και του προσθίου χιαστού (ατυχής τριάδα).

Άρα, υπάρχουν δύο είδη ρήξης-βλάβης των μηνίσκων. Η τραυματική ρήξη (σε αθλητές) και η εκφυλιστική ρήξη (σε μεσήλικες μη αθλητές).

Πώς εμφανίζεται

Η ρήξη του μηνίσκου εμφανίζεται στους αθλητές σαν πόνος οξύς συνδεδεμένος με αίσθημα «κρακ» κατά τη διάρκεια στροφικής κάκωσης σε άθλημα («τζαρτζάρισμα» στο ποδόσφαιρο).

minisk10.jpg

Το γόνατο μετά την κάκωση προοδευτικά πρήζεται. Με την πάροδο του χρόνου το πρήξιμο υποχωρεί, παραμένει όμως πόνος στη βάδιση, αλλά κυρίως στη σκάλα και στο βαθύ κάθισμα.

Σε μεσήλικες ή υπερήλικες ο πόνος εμφανίζεται μετά από απλή στροφική κάκωση (προσπαθώ να βγω απ΄το αυτοκίνητο και βάζω βάρος σε στροφή του ποδιού). Ο πόνος αφορά το έσω διαμέρισμα του γόνατος και επιτείνεται με τη βάδιση και την έγερση από το κάθισμα.

Πώς ελέγχεται

Στους αθλητές, με γυμνά και τα δύο γόνατα, παρατηρούμε διογκωμένο το πάσχον γόνατο. Εάν πιέσουμε την επιγονατίδα, λόγω του υποκειμένου υγρού εμφανίζει «χορό».

 

Σε πρηνή θέση η έσω στροφή του γόνατος με γωνία 90⁰, είναι ανώδυνη, ενώ η έξω στροφή προκαλεί σημαντικό πόνο στο έσω διαμέρισμα. Εάν γίνει παρακέντηση βγαίνει υγρό αρθρικό ωχροκίτρινο, διαυγές και αραιό.

Στους ενήλικες-υπερήλικες ελέγχουμε πρώτα εάν τα γόνατα είναι ραιβά ή βλαισά. Ελέγχουμε επίσης εάν υπάρχει υγρό. Επίσης δημιουργείται πόνος του έσω διαμερίσματος στην έξω στροφή. Στα ραιβά γόνατα προκαλείται πόνος στην πίεση του έσω διαμερίσματος.

minisk11.jpg

Στην παρακέντηση εξέρχεται πυκνό, ορώδες ωχροκίτρινο ή έντονα κίτρινο υγρό. Εάν το υγρό περιέχει «νεφέλια», μάλλον πρόκειται για οξεία ουρική αρθρίτιδα.

Πώς θεραπεύεται

Στους αθλητές που η διάγνωση επιβεβαιώνεται με Μαγνητική Τομογραφία, η θεραπεία είναι χειρουργική (αρθροσκόπηση και μερική μηνισκεκτομή ή συρραφή του μηνίσκου). Όταν η βλάβη είναι μερική, μπορεί κανείς να δοκιμάσει συντηρητική θεραπεία με κηδεμόνα προοδευτικής αλλαγής γωνίας, ασκήσεις τετρακεφάλου και έγχυση αυξητικών παραγόντων (G.F.) από PRP.

minisk12.jpg

Στους μεσήλικες-υπερήλικες η ένδειξη αρθροσκοπικής μηνισκεκτομής είναι πολύ περιορισμένη. Πρέπει εκτός από την μαγνητική τομογραφία να ελεγχθεί και ο άξονας του γόνατος σε ακτινογραφία Face, σε όρθια στάση.

Εάν υπάρχει διαταραχή του άξονα (βλαισογονία ή ραιβογονία εμφανής) ή οστεόφυτα ή εάν στη μαγνητική παρατηρείται οίδημα του οστού ή στένωση του αρθρικού χόνδρου, η αρθροσκόπηση απαγορεύεται, γιατί θα οδηγήσει σε νέκρωση του γόνατος και θα χρειάζεται  μεγαλύτερη χειρουργική προσπέλαση (αρθροπλαστική). Στις περιπτώσεις αυτές επιλέγουμε την συντηρητική θεραπεία με διόρθωση του άξονα του σκέλους (σφήνα στα παπούτσια), άσκηση του τετρακεφάλου μυός και με εγχύσεις υαλουρονικού οξέως, PRP, ακόμη και βλαστοκυττάρων.

minisk13.jpgminisk14.jpg

Με τον τρόπο αυτό περιορίζουμε την πιθανότητα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδος. Οδηγός μας στη θεραπεία είναι ο πόνος που αισθάνεται ο ασθενής.

Σε περιπτώσεις που ο ερρηγμένος μηνίσκος έχει αναδιπλωθεί και δεν επιτρέπει την κάμψη ή την έκταση του γόνατος, τότε η εγχείρηση (αρθροσκόπηση) για αφαίρεση του κομμένου μηνίσκου που έχει αναδιπλωθεί (δίκην χειρολαβής κάδου) είναι απαραίτητη.

minisk15.jpg

Λέξεις κλειδιά:

– ρήξη μηνίσκου

– εκφύλιση μηνίσκου


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons