Ποια τρόφιμα μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

static1-656x379.jpg

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology, φαίνεται ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών της δίαιτας με ακόρεστα λιπαρά ή καλής ποιότητας υδατάνθρακες ωφελεί την υγεία της καρδιάς, ενώ αντίθετα η αντικατάστασή τους με επεξεργασμένα τρόφιμα, λευκό ψωμί και πατάτες δεν οδηγεί σε ένα πιο «υγιεινό» διατροφικό πρότυπο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από δύο προηγούμενες μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 170.000 ενήλικες. Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με το ιατρικό ιστορικό και τις συνήθειες διατροφής και τρόπου ζωής, κατά την έναρξη των δύο μελετών, καθώς και κάθε 2-4 χρόνια, για τα επόμενα 24-30 χρόνια.

Σε γενικές γραμμές, παρατηρήθηκε πως όταν οι συμμετέχοντες απομάκρυναν πηγές κορεσμένων λιπαρών από τη διατροφή τους, τις αντικαθιστούσαν με πηγές υδατανθράκων χαμηλής ποιότητας, όπως λευκό ψωμί ή πατάτες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δε φάνηκε να συνδέεται με μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Αντίθετα, η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών από πολυακόρεστα, μονοακόρεστα ή σύνθετους υδατάνθρακες δημητριακών ολικής άλεσης, βρέθηκε να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου κατά 25%, 15% και 9% αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, οι επαγγελματίες υγείας, θα πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς σχετικά με τα οφέλη των ακόρεστων λιπαρών και των καλής ποιότητας υδατανθράκων και να ενθαρρύνουν την κατανάλωση μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών από πηγές όπως τα φυτικά έλαια, οι ξηροί καρποί και τα ψάρια, καθώς και των σύνθετων υδατανθράκων που περιέχονται στα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης.

Πηγή: neadiatrofis.gr


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons