Οικονομική κρίση και κακή διατροφή ευθύνονται και για την παιδική παχυσαρκία

%CE%A0%CE%91%CE%99%CE%94%CE%99%CE%9A%CE%

«Γιατί το ελαιόλαδο το προτείνουν σε καθημερινή βάση οι ειδικοί, ενώ τις ελιές λίγες φορές την εβδομάδα»; Η ερώτηση, που έκανε εντύπωση στον κλινικό διαιτολόγο Κωνσταντίνο Ξένο, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης σε σχολείο της Αττικής, ανήκει σε 11χρονο μαθητή και καταδεικνύει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονιών απέναντι στο ζήτημα της διατροφής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρόληψη και η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας είναι συνάρτηση του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου των γονιών. «Χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, αυξημένα ποσοστά υπέρβαρων παιδιών, καθώς δεν υπάρχει ενημέρωση για σωστή διατροφή και άσκηση», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Ευαγγελία Χαρμανδάρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική υπεύθυνη του έργου «Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία», με σύνθημα «Χάνω Βάρος-Κερδίζω Ζωή», που υλοποιεί η Α” Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Η χώρα μας εξακολουθεί να καταγράφει υψηλά ποσοστά υπέρβαρων-παχύσαρκων παιδιών και εφήβων, παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση σε υπέρβαρα αγόρια μετά το Κουβέιτ και την τρίτη σε κορίτσια μετά το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν, με ποσοστό που υπερβαίνει το 30%, δηλαδή, 600.000 παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Το παρήγορο είναι ότι η παιδική παχυσαρκία μπορεί να αντιμετωπισθεί με σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση, όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα του προγράμματος. Από τον Απρίλιο του 2013, οπότε ξεκίνησε και η εφαρμογή του, έως σήμερα έχουν ελεγχθεί από το Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» 2.000 παιδιά, και σύμφωνα με τα στοιχεία, σε ένα χρόνο παρακολούθησης η παχυσαρκία ελαττώθηκε κατά 30% και η υπερβαρότητα κατά 50%.

Οι ειδικοί επιμένουν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη, ωστόσο, το λυπηρό είναι ότι καταγράφεται έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης απέναντι στο θέμα τόσο από την ιατρική κοινότητα, όσο και από τους γονείς.

Η παχυσαρκία στην παιδική και εφηβική ηλικία, όπως ανέφερε η κ. Χαρμανδάρη, έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα. Οδηγεί σε παχυσαρκία κατά την ενήλικη ζωή και οι επιπλοκές της περιλαμβάνουν καρδιαγγειακά προβλήματα, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, διαταραχές του ενδοθηλίου, ινσουλινοαντοχή και διαβήτη τύπου 2. Εκτός από την αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα κατά την ενήλικη ζωή, η παχυσαρκία ευθύνεται για ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των δαπανών της δημόσιας υγείας.

Το έργο, το οποίο, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΣΠΑ 2007-2013), στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης παρέμβασης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.

Στόχοι του έργου, είναι να καταγράψει τα ανθρωπομετρικά δεδομένα σε παιδιά και εφήβους που προσέρχονται σε παιδιάτρους ή γενικούς γιατρούς, να καθοδηγήσει με σαφήνεια τους επιστήμονες υγείας σχετικά με το πώς θα διακινήσουν ένα υπέρβαρο ή παχύσαρκο παιδί, να συντονίσει τους φορείς που εμπλέκονται στην υγεία του παιδιού σχετικά με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, και να ενημερώσει επιστήμονες υγείας και γονείς, καθώς και όλους τους αρμόδιους φορείς σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ο γιατρός θα εισάγει στην ηλεκτρονική καρτέλα του παιδιού κατά την κλινική εξέταση, ο ειδικός θεραπευτικός αλγόριθμος θα κατευθύνει τον γιατρό στο να χορηγήσει στους γονείς οδηγίες για τη διατροφή του παιδιού αν πρόκειται για παχύσαρκο ή υπέρβαρο, με στόχο τη βελτίωση του σωματικού του βάρους. Θα πραγματοποιείται επαναξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπευτικής προσέγγισης και στην περίπτωση που δεν υπάρχει βελτίωση του σωματικού του βάρους, ο γιατρός θα παραπέμπει τους γονείς για παρακολούθησή του παιδιού από εξειδικευμένο προσωπικό.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons