Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει την υγεία του εγκεφάλου

mediterranean.medium.jpg

Η υιοθέτηση μιας μεσογειακού τύπου δίαιτας, πιθανόν να προστατεύει από την ατροφία του εγκεφάλου που επέρχεται με τη γήρανση, σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Neurology.

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ψαριών και ξηρών καρπών, πηγές καλών λιπαρών, όπως το ελαιόλαδο, καθώς και περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ενώ πλήθος ερευνητικών δεδομένων έχει αναδείξει την ευεργετική της δράση στην υγεία και την πρόληψη εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 674 ενήλικες, ηλικίας 80 ετών κατά μέσο όρο. Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες του περασμένου έτους και στη συνέχεια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να υιοθετήσουν τουλάχιστον πέντε από τα επιμέρους χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής, ενώ οι εθελοντές της δεύτερης ομάδας δεν ακολούθησαν μεσογειακού τύπου δίαιτα.

Μετά από διάστημα 7 μηνών, πραγματοποιήθηκε μαγνητική τομογραφία, προκειμένου να προσδιοριστεί το μέγεθός του εγκεφάλου. Συνολικά, βρέθηκε πως όσοι ακολούθησαν το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής είχαν μεγαλύτερο μέγεθος εγκεφάλου. Ειδικότερα, η κατανάλωση τουλάχιστον 3 – 5 μερίδων ψαριού ανά εβδομάδα και ο περιορισμός του κρέατος φάνηκαν να σχετίζονται με μικρότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, αν και η παρούσα μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η μικρότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου οφείλεται αποκλειστικά στην υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής, εν τούτοις φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να προστατεύσουν την υγεία του εγκεφάλου, ακολουθώντας ένα υγιεινό και ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο.

Πηγή: neadiatrofis.gr


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons