Η ευεργετική δράση του κόκκινου κρασιού σε διαβητικούς ασθενείς

win2.medium.jpg

Σύμφωνα με νέα μελέτη, φαίνεται πως η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της καρδιάς και να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης, σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει πως η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ η καθημερινή κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού θεωρείται ευεργετική. Όσον αφορά στο σακχαρώδη διαβήτη, φαίνεται πως ο επιπολασμός της νόσου είναι χαμηλότερος σε άτομα που καταναλώνουν συστηματικά μέτριες ποσότητες αλκοόλ, αν και η πιθανή επίδρασή του παραμένει αμφιλεγόμενη εξαιτίας της έλλειψης μακροχρόνιων μελετών.

Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν την επίδραση της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ σε καρδιομεταβολικούς δείκτες διαβητικών ασθενών, καθώς και κατά πόσο υπάρχει διαφορά ανάλογα με το είδος του κρασιού που καταναλώνεται.

Στη μελέτη συμμετείχαν 224 διαβητικοί ασθενείς ηλικίας 40-75 ετών. Από τους εθελοντές ζητήθηκε να καταναλώνουν καθημερινά μαζί με το δείπνο ένα ποτήρι (150 ml) μεταλλικό νερό, λευκό ή κόκκινο κρασί, για συνολικό διάστημα περίπου δύο ετών. Κατά τη διεξαγωγή της μελέτης, οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν Μεσογειακού τύπου δίαιτα, ενώ σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές πραγματοποιούσαν αιματολογικές εξετάσεις, παρακολουθούσαν ομαδικές συνεδρίες συμβουλευτικής και συμπλήρωναν ερωτηματολόγια.

Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, ο καρδιομεταβολικός κίνδυνος βρέθηκε να είναι χαμηλότερος μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν κρασί. Μάλιστα, οι εθελοντές που κατανάλωναν κόκκινο κρασί παρουσίασαν πιο ευνοϊκές μεταβολές των επιπέδων λιπιδίων. Συνολικά, παρότι και τα δύο είδη κρασιού βρέθηκαν να σχετίζονται με βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου, το κόκκινο κρασί φάνηκε να έχει μεγαλύτερη θετική επίδραση σε δείκτες του λιπιδαιμικού και μεταβολικού προφίλ.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αν και η χρονική διάρκεια αποτελεί πλεονέκτημα της μελέτης, εν τούτοις τα πιθανά οφέλη αλλά και οι κίνδυνοι της κατανάλωσης αλκοόλ θα πρέπει να «ζυγίζονται» προσεκτικά όταν πρόκειται για συστάσεις που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή κλινική πρακτική.

Πηγή: neadiatrofis.gr


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons