Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, οι προνοιακές μονάδες, τα κέντρα υγείας και το ΕΚΑΒ, την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, καθώς γιατροί και εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ. Επίσης στήριξη στην απεργία δηλώνουν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.
Επιπλέον η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), εκτός από τη συμμετοχή της στην απεργία, καλεί τους γιατρούς των Πρωτοβάθμιων Εθνικών Δικτύων Υγείας-Κέντρων Υγείας, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, σε πανελλαδική στάση εργασίας, από τις 10 π.μ. μέχρι το πέρας του ωραρίου και παράσταση στο υπουργείο Υγείας στη 1.00 μ.μ., με αιτήματα, την οικοδόμηση του δημόσιου, δωρεάν συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας, την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών και τη διαμόρφωση άμεσα χάρτη υγείας όχι μόνο καταγραφής δομών, αλλά κυρίως των υγειονομικών αναγκών και στήριξης με στοχευμένες προσλήψεις γιατρών και προσωπικού.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «τα νοσοκομεία σήμερα λειτουργούν σε συνθήκες black aout. Τα ταμεία τους είναι άδεια και οφείλουν στους προμηθευτές πάνω από 1,3 δισ. ευρώ. Ο ένας μετά τον άλλο οι προμηθευτές διακόπτουν τις προμήθειες με σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών».
Η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι το προσωπικό έπεσε κάτω από τις 50.000, όταν πριν από τα μνημόνια ήταν 67.000. Περίπου 3.000 αποχώρησαν εφέτος και το κύμα φυγής εκτιμά ότι θα αυξηθεί, εξαιτίας των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα. Οι κενές οργανικές θέσεις αγγίζουν τις 26.347 και στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού είναι μόλις 3,6 ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπερδιπλάσιος (8 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους).
Εξάλλου ο ΠΙΣ ζητά από την πλευρά του, την προάσπιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των γιατρών, την κατάργηση της υψηλής φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, την αντιμετώπιση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης και την ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας, με αύξηση των δαπανών και προσλήψεις προσωπικού.
Τους 52 Οδοντιατρικούς Συλλόγους και τους 13.500 Οδοντιάτρους που είναι μέλη τους, καλεί να συμμετέχουν στην απεργία της 12ης Νοεμβρίου, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ), αντιδρώντας στο νόμο για το ασφαλιστικό. Όπως αναφέρει η ΕΟΟ, η παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια τραγική οπισθοδρόμηση με τους περισσότερους δείκτες στοματικής υγείας να κατατάσσουν την Ελλάδα στις χαμηλότερες θέσεις της Ευρώπης. Το ποσοστό των 16χρονων ή μεγαλύτερων που δεν ικανοποιούν τις ανάγκες στοματικής υγιεινής ήταν το 2013 στο 10,6%- σε σύγκριση με το 7,6% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. «Η παντελής έλλειψη στοιχειώδους οδοντιατρικής ασφαλιστικής κάλυψης σε συνδυασμό με την κατεδάφιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης αλλά και την υπέρμετρη φορολόγηση των επιστημόνων οδοντιάτρων, δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής και επαγγελματικής ασφυξίας», τονίζει στη σχετική ανακοίνωσή της η ομοσπονδία.
πηγή:medicalnews.gr