Ρήξη έξω οπίσθιας γωνίας

afafa_1.medium.jpg

Ανάμεσα στις κακώσεις του γόνατος κυρίως στους αθλητές, είναι και η ρήξη της πίσω έξω γωνίας του γόνατος.

prospopo_mikro.jpg

 

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

 

Τι είναι

Σε φάση υπερέκτασης του γόνατος (βίαιο λάκτισμα, πτώση με τεντωμένο γόνατο) μπορεί να αποκολληθεί ο θύλακος στην πίσω έξω γωνία της κνήμης. Η αποκόλληση του θυλάκου συνήθως συνοδεύεται και από ρήξη του οπισθίου χιαστού ή και του ιγνυακού τένοντα.

Πώς διαγιγνώσκεται

Η διάγνωση είναι κυρίως μέσω της μαγνητικής τομογραφίας. Στην κλινική εξέταση το γόνατο είναι πρησμένο πολύ από αίμαρθρο. Έχει μεγάλη δυσκολία κάμψης (ενώ η έκταση επιτυγχάνεται σχετικά ευχερώς). Το πρόσθιο συρτάρι της ρήξης του προσθίου χιαστού δεν αναπαράγεται.

risk01.jpg

Στην κάμψη όμως του γόνατος στις 90⁰ φαίνεται το γόνατο να υποχωρεί πίσω. risk02.jpg

Πώς αντιμετωπίζεται

Σε περίπτωση κάκωσης μακριά από νοσοκομείο, ακινητοποιούμε την άρθρωση του γόνατος με ένα πρόχειρο νάρθηκα. Συνήθως η βλάβη της πίσω γωνίας είναι θεραπεύσιμη με χρήση κηδεμόνα ελεγχόμενης γωνίας. risk03.jpgΣπανιότερα από τη ρήξη του προσθίου χιαστού έχει ανάγκη εγχείρησης η ρήξη της πίσω γωνίας. Όταν συνοδεύεται από ρήξη του οπισθίου χιαστού ή του ιγνυακού λόγω αστάθειας του γόνατος χρειάζεται εγχείρηση με χρόνο αποκατάστασης 3 μήνες.

Λέξεις κλειδιά:

– ρήξη έξω οπίσθιας γωνίας

– ρήξη ιγνυακού

– ρήξη οπισθίου χιαστού


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons