Ρήξη πλαγίων συνδέσμων γόνατος

4567.jpg

Οι πλάγιοι σύνδεσμοι συγκρατούν το γόνατο, ώστε να μην «φεύγει» δεξιά-αριστερά.

Εκ των δύο, σημαντικότερος είναι ο έσω, ο οποίος εκφύεται από τον έσω μηριαίο κόνδυλο και καταφύεται στο έσω τμήμα της κνήμης.

prospopo_mikro.jpg

 

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

 

osx1.jpg

Ο έξω πλάγιος εκκινεί από τον έξω μηριαίο κόνδυλο και καταφύεται στην κεφαλή της περόνης. Λόγω της θέσης του έρχεται σ” επαφή με το περονιαίο νεύρο.

osx2.jpg

Τι είναι

Η ρήξη του ενός ή και των δύο πλαγίων συνδέσμων είναι απότοκος απλής ή βαρείας κάκωσης του γόνατος. Στις στροφικές κακώσεις κατά την ώρα της άθλησης, συνήθως υφίσταται μερική ή ολική ρήξη ο έσω (αυτό συνδυάζεται συνήθως με ρήξη του προσθίου χιαστού και του έσω ή έξω μηνίσκου: ατυχής τριας).

osx3.jpg

Ο έξω πλάγιος υφίσταται ρήξη σε πιο βαρείες ή βίαιες κακώσεις. Σε βαρείς τραυματισμούς (τροχαίο-εργατικό ατύχημα) μπορεί να υποστεί το γόνατο πλήρες  εξάρθρημα, με ρήξη και των δύο χιαστών και των δύο πλαγίων συνδέσμων.osx4.jpg

Πώς ελέγχεται

Ο έλεγχος της ρήξης ενός πλαγίου συνδέσμου γίνεται με το γόνατο σε έκταση. Ελέγχουμε πρώτα το υγιές αν «φεύγει» τεντωμένο αριστερά ή δεξιά.

Όταν στο πάσχον υπάρχει «ελαστικότητα» ώστε να «ανοίγει» το γόνατο προς τα έξω ή προς τα μέσα, τότε έχει ρήξη ο ένας εκ των δύο. Σε βαρείες κακώσεις το γόνατο φαίνεται να «παίζει» αριστερά-δεξιά. Σ” αυτές τις κακώσεις-βλάβες, το γόνατο είναι πολύ πρησμένο από αίμαρθρο.osx6.jpg

Πώς αντιμετωπίζεται

Εάν πρόκειται για βαρεία κάκωση που φαίνεται το γόνατο να «φεύγει» αριστερά-δεξιά, χρειάζεται άμεση ακινητοποίηση σε νάρθηκα μηροκνημικό (σαν κύλινδρο). Άμεσα γιατί μπορεί να συνυπάρχει και κάταγμα.osx5.jpg

Σε όλες τις περιπτώσεις χρειάζεται η γνώμη του ορθοπαιδικού ιατρού.

Φυσιοθεραπείες χωρίς ιατρική διάγνωση δεν ενδείκνυνται.

Η διάγνωση θα τεθεί από την κλινική ιατρική εξέταση και την μαγνητική τομογραφία.

Λέξεις κλειδιά:

Ρήξη πλαγίων συνδέσμων

Έσω πλάγιος σύνδεσμος

Έξω πλάγιος σύνδεσμος

Ατυχής Τριας


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons