Γιατί τρίζετε τα δόντια σας το βράδυ και πώς να το σταματήσετε

thema_trito5.jpg

Έχετε ποτέ ξυπνήσει το βράδυ εξαιτίας του πόνου στα δόντια ή στη γνάθο; Είναι πολύ πιθανό ο πόνος αυτός να οφείλεται στο τρίξιμο των δοντιών – ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια του ύπνου τους και μάλιστα χωρίς καν να το υποψιάζονται.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι λόγοι οφείλονται σε ψυχολογικούς παράγοντες όπως είναι το άγχος και το στρες. Δεδομένου ότι έχουμε την τάση στον ξύπνιο μας να κρατάμε τη ένταση στο λαιμό και το σαγόνι μας είναι πολύ πιθανό να τρίζουμε τα δόντια μας όταν κοιμόμαστε!

Το φαινόμενο είναι μάλιστα αρκετά κοινό: 10%-20% των ενήλικων το κάνει λέει ο καθηγητής οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Columbia, Sunil Wadhwa ενώ το ίδιο ποσοστό ενήλικων έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει το τρίξιμο των δοντιών.

Πώς όμως θα καταλάβετε ότι τρίζετε τα δόντια σας κατά τη διάρκεια του ύπνου;

Αν δεν σας το έχει αποκαλύψει ακόμα ο/η σύντροφός σας είναι πολύ πιθανό να το ανακαλύψει ο οδοντίατρός σας σε μια τυχαία επίσκεψη. Μπορεί βέβαια κι εσείς οι ίδιοι να το καταλάβετε αν ξυπνάτε με έντονο πονοκέφαλο ή πόνο στο σαγόνι, στο στόμα ή ακόμη και στα αυτιά. Η πιο κοινή αιτία είναι το άγχος, αλλά ο βρυγμός (επισήμως το τρίξιμο των δοντιών) μπορεί να είναι επίσης παρενέργεια μιας ευθυγραμμισμένης γνάθου ή ακόμη και ορισμένων φαρμάκων.

Αν και τις περισσότερες φορές το τρίξιμο των δοντιών δεν είναι κάτι ανησυχητικό, παρ’ όλα αυτά μπορεί να προκαλέσει φθορά των δοντιών, ευαισθησία στο κρύο ή στο ζεστό, πρόβλημα στις κροταφογναθικές διαρθρώσεις, υπερτροφία του μασητήρα, καταπόνηση του μυοσκελετικού συστήματος της περιοχής και πονοκεφάλους.

Πώς μπορείτε λοιπόν να αποφύγετε τις οδυνηρές επιπτώσεις;

Γνωρίζουμε πώς είναι δύσκολο, το καλύτερο όμως θα ήταν να μετριάσετε το άγχος και το στρες με τεχνικές χαλάρωσης και γυμναστική. Επειδή όμως τα λόγια απέχουν από την πράξη, τουλάχιστον για να μην επιδεινώνετε το άγχος αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση της καφεΐνης και του αλκοόλ, καθώς αυξάνουν την ένταση στο σαγόνι. Μπορείτε επίσης ζητήσετε από τον οδοντίατρό σας ένα ειδικό μασελάκι το οποίο θα φοράτε κατά τη διάρκεια του ύπνου και θα λειτουργεί ως φραγμός στην πίεση που ασκείται κατά τη διάρκεια του τριξίματος.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons