«SOS» των εργαζομένων για την κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων

19163081-656x410.jpg

Η δημόσια δαπάνη υγείας στην Ελλάδα είναι 5,5% του ΑΕΠ τη στιγμή που η πρόβλεψη του δεύτερου μνημονίου ήταν 6%, ενώ η υποχρηματοδότηση και οι ελλείψεις προσωπικού καθιστούν προβληματική τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με αποτέλεσμα να μειώνεται το επίπεδο των παροχών υγείας και να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς, κατήγγειλε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Θεαγενείου, Αθηνά Γραμματικοπούλου.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων ξεκινούν από αύριο κινητοποιήσεις με συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ (18:30), συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 22 Οκτωβρίου στο άγαλμα του Βενιζέλου (18:30), συγκέντρωση μεταξύ Ιπποκρατείου και Θεαγενείου στις 5 Νοεμβρίου (18:00) και συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 12 Νοεμβρίου.

Ελλείψεις φαρμάκων στο Θεαγένειο καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

«Οι μειωμένοι προϋπολογισμοί των νοσοκομειακών φαρμακείων έχουν οδηγήσει σε αφάνταστη ταλαιπωρία τους ασθενείς», επισήμανε η κ. Γραμματικοπούλου αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στο Θεαγένειο υπάρχει έλλειψη μιας σειράς φαρμάκων τα οποία συνταγογραφούνται και στη συνέχεια αναγκάζονται να τα προμηθεύονται οι συγγενείς των ασθενών από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή από συνοικιακά φαρμακεία. Για ελλείψεις 25 βασικών ογκολογικών φαρμάκων στο Θεαγένειο έκανε λόγο ο γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, ογκολόγος Παύλος Παπακοτούλας, επισημαίνοντας ότι εξαιτίας αυτού αναβάλλονται ή καθυστερούν οι χημειοθεραπείες ή ότι δεν γίνονται στην ώρα τους.

Παράλληλα επισημάνθηκε ότι υπάρχει μία λίστα ασθενών με κακοήθειες που περιμένουν 2-3 μήνες για χειρουργείο και μια λίστα ασθενών με καλοήθειες που περιμένουν 19 μήνες, ότι οι ελλείψεις νοσηλευτών φτάνουν τους 100, οι ελλείψεις 30 γιατρών σε καίριες ειδικότητες έχουν ως αποτέλεσμα κλείσιμο ή συγχωνεύσεις κλινικών και ότι οι ογκολόγοι-παθολόγοι από 12 που ήταν πριν τρία χρόνια σήμερα είναι μόνον επτά.

Η απάντηση της διοίκησης του Θεαγενείου

Η διοικήτρια του Θεαγενείου, Ευαγγελία Κουρτέλη-Ξουρή, με την οποία επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντώντας στις καταγγελίες των εργαζομένων ανέφερε ότι δεν μένει κανείς ασθενής ακάλυπτος, ότι το νοσοκομείο βρίσκει φάρμακα από το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Νοιάζομαι» ή από το δορυφορικό φαρμακείο και ότι περιμένει την έγκριση του τροποποιημένου προϋπολογισμού για να μπορέσει να προχωρήσει σε παραγγελίες φαρμάκων.

«Το νοσοκομείο μπορεί να βρίσκεται σε οριακή κατάσταση σε κάποια φάρμακα μέχρι να εγκριθεί ο τροποποιημένος προϋπολογισμός από το υπουργείο Υγείας για να μπορέσουμε να κάνουμε παραγγελίες, αλλά αυτό είναι ένα διαδικαστικό γραφειοκρατικό θέμα. Δεν ζούμε σε ιδανικές συνθήκες αλλά κάνουμε το αδύνατο δυνατό για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς», είπε η διοικήτρια του Θεαγενείου αναφέροντας ότι για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ασθενών εξουσιοδοτείται υπάλληλος του νοσοκομείου να προμηθεύεται κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ και ότι αυτό μπορεί να γίνει και για άλλα φάρμακα.

«Φυσικά και υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού και φυσικά θα μπορούσαν να γίνονται περισσότερα χειρουργεία αν υπήρχαν περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές», πρόσθεσε διαψεύδοντας παράλληλα ότι υπάρχουν λίστες αναμονής για χειρουργεία.

Η κατάσταση στα άλλα νοσοκομεία

«Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα άλλα νοσοκομεία», ανέφερε το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Ελένη Μπακιρλή η οποία μιλώντας για τις ελλείψεις τόνισε ότι στο ΑΧΕΠΑ υπάρχει έλλειψη βηματοδοτών και οι ασθενείς αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ιδιωτικές κλινικές και ότι ο αγγειογράφος του εν λόγω νοσοκομείου, που είναι ο μοναδικός στη Βόρεια Ελλάδα, δεν έχει υλικά για να λειτουργήσει.

Ελλείψεις αναλώσιμων, χρήση ακατάλληλων φτηνών υλικών, χαλασμένα μηχανήματα και αξονικοί τομογράφοι που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ελαστικές σχέσεις εργασίες και απλήρωτες εφημερίες είναι η εικόνα των νοσοκομείων στη Νάουσα και στα Γιαννιτσά, την οποία περιέγραψαν οι εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων κάνοντας παράλληλα λόγο για κίνδυνο… «εμφυλίου πολέμου» μεταξύ των τοπικών κοινωνιών όπου υπάρχουν διασυνδεόμενα νοσοκομεία.

Απλήρωτοι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές κλινικές

«Οι ιδιωτικές κλινικές που πληρώνουν τους εργαζόμενους σήμερα είναι μετρημένες στα δάχτυλα τους ενός χεριού», ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Βόρειας Ελλάδας Δέσποινα Γκίκα. Όπως επισήμανε σήμερα υπάρχουν περίπου 50 ιδιωτικές κλινικές στη Βόρεια Ελλάδα από τις οποίες μόνο 1-2 έβαλαν λουκέτο.

«Πίσω από τις αστραφτερές ρεσεψιόν των ιδιωτικών κλινικών υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι, ελαστικές μορφές εργασίας και απολύσεις για αντικατάσταση του προσωπικού με εργαζόμενους που πληρώνονται λιγότερο. Στον όμιλο Euromedica εργάζονται 3.500 άτομα που έχουν να πληρωθούν από το 2010 για δεδουλευμένα 4-6 μηνών, ενώ στον όμιλο Στασινόπουλου οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 30 μήνες και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίες», πρόσθεσε.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons