Τι είναι η επιφυσίτις κνημιαίου κυρτώματος (Osgood)

afafa_1.medium.jpg

Στην εφηβική ηλικία συχνά οι γονείς και βέβαια οι έφηβοι ανησυχούν για ένα πόνο που εμφανίζεται στο γόνατο, κυρίως μετά αλλά και κατά τη διάρκεια αθλοπαιδιών. Ονομάζεται και επιφυσίτις Osgood.

prospopo_mikro.jpg

 

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

 

Τι είναι

Ο επιφυσιακός χόνδρος στο άνω μέρος της κνήμης απ΄ όπου μεγαλώνει το οστούν και όπου καθηλώνεται ο επιγονατιδικός τένοντας κατά την έντονη άθληση, λόγω σύσπασης του τετρακεφάλου μυός, ερεθίζει τον χόνδρο και σπάνια τείνει να τον ξεκολλήσει.

epiknimis.jpg Πώς ελέγχεται

Ο έφηβος, κυρίως παιδιά που ασκούνται πολύ (ποδόσφαιρο, κ.α.) εμφανίζουν στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος μια διόγκωση (η οποία δημιουργεί συχνά και φόβο ότι πρόκειται για όγκο). Η προβολή αυτή είναι συνήθως αμφοτερόπλευρη (συνήθως είναι επώδυνη περισσότερο η μία πλευρά) και λίγο θερμή.

Για επιβεβαίωση χρειάζεται ακτινογραφία των γονάτων σε πλάγια λήξη (Profile) για να αποκλεισθεί η πιθανότητα όγκου (σπάνια μεν, αλλά υπάρχει) και να σταδιοποιηθεί η αλλοίωση για την θεραπεία.epiknimis2.jpg

Θεραπεία

Σε περιπτώσεις που η ακτινογραφία δείχνει ότι ο χόνδρος κινδυνεύει να ξεκολλήσει χρειάζεται ακινητοποίηση του γόνατος με γύψινο νάρθηκα για τρεις εβδομάδες. Στις άλλες περιπτώσεις αρκεί η αποφυγή καταπόνησης με αθλοπαιδιές για 3 μήνες (ποδόσφαιρο, ποδήλατο).

Λέξεις κλειδιά

– Επιφυσίτιδακνημιαίοιυ κυρτώματος

– Osgood


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons