Το Αλτσχάιμερ επιτίθεται πρώτα στο… GPS του εγκεφάλου

altsxaimer.medium.jpg

Ο ιππόκαμπος είναι το πρώτο τμήμα του εγκεφάλου στο οποίο επιτίθεται η νόσος Αλτσχάιμερ, αλλά και το τμήμα που εμπλέκεται σε ένα συγκεκριμένο τύπο μνήμης και το οποίο ουσιαστικά αποτελεί ένα σύστημα πλοήγησης που βοηθάει στον προσανατολισμό των ανθρώπων στο χώρο. Γι αυτό, οι έρευνες για την πρώιμη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου Αλτχάιμερ στρέφονται στον μηχανισμό λειτουργίας των κυττάρων του ιπποκάμπου.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο νομπελίστας καθηγητής του University College London, John O “Keefe, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο του Διεθνούς Συνεδρίου Νευροεπιστημών FENS-Featured Regional Meeting, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Ο καθηγητής O “Keefe, βραβεύτηκε, από κοινού με το ζεύγος May Britt Moser -Edvard Moser,το 2014 με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής – Φυσιολογίας «για την ανακάλυψη των κυττάρων που σχηματίζουν ένα σύστημα εντοπισμού θέσης στον εγκέφαλο».

«Εδώ και πολλά χρόνια τώρα ερευνούμε τη δραστηριότητα των κυττάρων σε ένα τμήμα του εγκεφάλου, στον ιππόκαμπο, που είναι γνωστό ότι εμπλέκεται σε συγκεκριμένο τύπο μνήμης στους ανθρώπους. Αυτός ο τύπος της μνήμης είναι η μνήμη γι” αυτό που έκανε κάποιος χτες, για το πού το έκανε και το πότε το έκανε. Αυτή αποκαλείται επεισοδική μνήμη. Ξέραμε πριν πάρα πολλά χρόνια τι έκανε αυτό το σύστημα, δεν ξέραμε όμως πώς πραγματικά αποθήκευε τη μνήμη. Στη δικιά μας έρευνα βάλαμε πάρα πολύ λεπτά καλώδια δίπλα στα κύτταρα του ιππόκαμπου των αρουραίων ώστε να παρακολουθήσουμε τη δραστηριότητα των κυττάρων και να δούμε τι καταγράφουν, πότε δραστηριοποιούνται και τι είδους πληροφορίες αποθηκεύουν. Πριν πολλά χρόνια ανακαλύψαμε ότι εκείνο που “ενδιαφέρει” πραγματικά τα κύτταρα είναι το πού ζει το ζώο, δεν τα απασχολεί το τι κάνει και γιατί το κάνει, αλλά ενδιαφέρονται μόνο για το μέρος του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκονται. Αυτό το σύστημα και στους αρουραίους και σε άλλα ζώα παρέχει έναν χάρτη ενός γνωστού περιβάλλοντος, είναι ένα είδος GPS. Ο τρόπος αποθήκευσης των πληροφοριών για το πού συμβαίνει κάτι, πού είναι εντοπισμένα τα πράγματα και τι βρίσκει κανείς, όταν πηγαίνει σε συγκεκριμένα μέρη, θα μπορούσε να είναι μια ισχυρή βάση για τη μνήμη. Συνεχίζουμε την έρευνα με ζώα για να καταλάβουμε πώς αυτά τα κύτταρα ενδιαφέρονται και αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένες τοποθεσίες του περιβάλλοντος, αν υπάρχουν άλλα είδη κυττάρων που σχετίζονται με τον τόπο, διότι προκειμένου να έχουμε έναν χάρτη δεν χρειάζεται μόνο να ξέρουμε πού είναι κανείς, πρέπει να ξέρουμε πού είναι ο τόπος και πώς αυτός ο τόπος σχετίζεται με τους τόπους του περιβάλλοντος, σε ποια κατεύθυνση πρέπει να πάει κανείς. Επομένως πρέπει να ξέρουμε πολλά άλλα πράγματα, όπως το πόσο γρήγορα κινείται κανείς σε ένα περιβάλλον, αν πηγαίνει αργά ή γρήγορα», αναφέρει ο καθηγητής O΄ Keefe, εξηγώντας τη λειτουργία των κυττάρων που σχηματίζουν το σύστημα πλοήγησης του εγκεφάλου.

Παράλληλα επισημαίνει ότι το ίδιο σύστημα υπάρχει και στον ιππόκαμπο των ανθρώπων, όπου διαμορφώνεται ο χάρτης που αποτελεί τη βάση του γενικού συστήματος της μνήμης και ότι αυτό είναι το πρώτο τμήμα του εγκεφάλου στο οποίο επιτίθεται η νόσος Αλτσχάιμερ και γι αυτό οι άνθρωποι που πλήττονται από τη νόσο χάνονται.

«Ζητήσαμε από ανθρώπους να μάθουν για ένα σύνθετο περιβάλλον σε εικονική πραγματικότητα και μετά σκανάραμε τον εγκέφαλο με σύγχρονες απεικονιστικές τεχνικές και παρατηρήθηκε ότι ο ιππόκαμπος είναι από τα λίγα τμήματα του εγκεφάλου που δραστηριοποιείται περισσότερο, καθώς προσπαθούν τα βρουν το δρόμο τους. Το πιο σημαντικό για το μέλλον, που αποδεικνύει αυτό που ξέραμε από το 1970, είναι ότι αυτό είναι το πρώτο τμήμα του εγκεφάλου, στο οποίο επιτίθεται η νόσος Αλτσχάιμερ. Τώρα ξέρουμε τι είναι αυτό που κάνουν τα κύτταρα αυτού του τμήματος και πώς επηρεάζονται και χρησιμοποιούμε αυτή την πληροφορία για να μελετήσουμε τι πηγαίνει λάθος στα αρχικά τμήματα της νόσου Αλτσχάιμερ σε αυτό το τμήμα του εγκεφάλου και πώς διάφοροι τύποι τοξικών μορίων που ξέρουμε ότι εμπλέκονται με τη νόσο, όπως π.χ. τα αμυλοειδή, κινούνται έξω από αυτήν την περιοχή σε άλλη περιοχή του εγκεφάλου» αναφέρει ο κ. O” Keefe, τονίζοντας πως ευελπιστεί ότι η έρευνα σε ζώα και ανθρώπους, σε συνδυασμό με ευαίσθητα τεστ και εξετάσεις, θα δείξει από το πρώιμο στάδιο ποιοι κινδυνεύουν να πάθουν Αλτσχάιμερ και να βρεθεί θεραπεία.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons