Η Κίνα κοντράρει το CERN - Νέος επιταχυντής σωματιδίων

Στην κατασκευή του μεγαλύτερου επιταχυντή σωματιδίων προσανατολίζεται η Κίνα με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης ανάμεσα στο 2020 και το 2025, σύμφωνα με δημοσιεύματα του κινέζικου τύπου.

"Το τελικό σχέδιο θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2016", δήλωσε ο Ουάνγκ Γιφάνγκ, διευθυντής του κινεζικού Ινστιτούτου Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, που υπάγεται στην κινεζική Ακαδημία Επιστημών, στην εφημερίδα China Daily.

Αν το σχέδιο αυτό τελικά υλοποιηθεί, θα είναι τουλάχιστον δύο φορές μεγαλύτερο από τον κυριότερο επιταχυντή που υπάρχει σήμερα, ο οποίος έχει κατασκευαστεί από τον Cern (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών) και από τις δύο πλευρές των γαλλο-ελβετικών συνόρων: τον LHC – τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων.

Ο τελευταίος επέτρεψε να επιβεβαιωθεί το 2012 η ύπαρξη του μποζονίου Χιγκς, του στοιχειώδους σωματιδίου που θεωρείται το κύριο σημείο της θεμελιώδους δομής της ύλης.

Είναι ακριβώς το μποζόνιο του Χιγκς που είναι στην καρδιά του κινεζικού σχεδίου, καθώς ο επιταχυντής που σχεδιάζει να κατασκευάσει το Πεκίνο μπορεί να παραγάγει, σε μία πρωτοφανή κλίμακα, εκατομμύρια αυτών των σωματιδίων, δηλαδή πολύ περισσότερα από τα εκατοντάδες που δημιουργεί ο ευρωπαϊκός LHC, μήκους 27 χλμ., έναντι "50 έως 100 χλμ." της μελλοντικής κινεζικής εγκατάστασης.

"Το LHC παράγει μποζόνια του Χιγκς μαζί με πολλά άλλα σωματίδια", εξηγεί ο Ουάγνκ Γιφάνγκ. "Η μελλοντική εγκατάστασή μας δημιουργεί ένα περιβάλλον εξαιρετικά καθαρό, που δεν θα παράγει παρά μόνο μποζόνια του Χιγκς".
Αυτός ο νέος κινεζικός επιταχυντής μπορεί να δημιουργήσει επτά φορές περισσότερη ενέργεια από εκείνη του Cern, που μόλις διπλασίασε σχεδόν την ισχύ του, στα 13Tev.
Το τελευταίο "φθάνει στα όριά του σε όρους επιπέδου ενέργειας", εξηγεί ο Ουάνγκ Γιφάνγκ. "Φαίνεται αδύνατη μια ισχυρή αύξηση της ενέργειας στην παρούσα εγκατάσταση".

Ενώ τα μέτρα λιτότητας έχουν οδηγήσει πολλές αναπτυγμένες χώρες σε δημοσιονομικές περικοπές στα ερευνητικά σχέδιά τους χωρίς συγκεκριμένες εφαρμογές, η Κίνα επενδύει μαζικά στη βασική –και εφαρμοσμένη– έρευνα με τη φιλοδοξία να γίνει από τους παγκόσμιους ηγέτες στις επιστήμες, στη βιολογία και στην κοσμολογία.

Οι σκέψεις για το σχέδιο αυτό άρχισαν το 2013, λίγο μετά την ανακάλυψη του μποζονίου του Χιγκς, σύμφωνα με μία παρουσίαση που έκανε ο Ουάνγκ Γιφάνγκ στη Γενεύη η οποία εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του ινστιτούτου του.
Είχε αναφερθεί στην Τσινχουανγκντάο, μια πόλη-λιμάνι της βορειοανατολικής Κίνας, και σημείο αφετηρίας του Μεγάλου Τείχους, ως την ιδανική τοποθεσία για τον επιταχυντή, σημειώνοντας τις θαυμάσιες γεωλογικές συνθήκες της τοποθεσίας.

"Είναι μα μηχανή για τον κόσμο και (δημιουργημένη) από τον κόσμο: όχι μια κινέζικη (μηχανή)", πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας τη συμμετοχή ξένων φυσικών στο σχέδιο.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



πηγή: alfavita.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons