Και οι μπαμπάδες παθαίνουν επιλόχειο κατάθλιψη

DADDY2-656x410.jpg

Είναι γνωστό ότι κάποιες φορές οι γυναίκες που γίνονται μητέρες εμφανίζουν τη λεγόμενη επιλόχειο κατάθλιψη, γνωστή και ως κατάθλιψη της εγκυμοσύνης – συμβαίνει σε μία στις έξι γυναίκες.

Έρευνα, όμως, έδειξε ότι ανάλογα συναισθήματα βιώνουν και οι άνδρες. Συγκεκριμένα η κατάθλιψη της εγκυμοσύνης «χτυπά» και έναν στους οκτώ μέλλοντες πατέρες, οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να την δουν να εντείνεται μετά τη γέννηση του μωρού, αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά.

«Οι άνδρες αυτοί εκδηλώνουν αυξημένα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης των συντρόφων τους, αλλά, ευτυχώς, με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων η κατάστασή τους μπορεί να βελτιωθεί» εξήγησαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ.

Η μελέτη διεξήχθη σε 622 άνδρες από το Κεμπέκ και διήρκεσε 18 μήνες. Στο διάστημα αυτό, οι άνδρες συμπλήρωναν ειδικά ερωτηματολόγια αξιολόγησης της σχέσης, της ψυχικής κατάστασης και της ποιότητας ζωής τους. Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, το 13,3% των ανδρών που περίμενε τη γέννηση του πρώτου του παιδιού απέκτησε αυξημένα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

«Η κατάθλιψη του άνδρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι απλό πρόβλημα, αλλά κάτι που πρέπει να αντιμετωπίζεται», τόνισε η Δρ Ντα Κόστα. «Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η κατάθλιψη της εγκυμοσύνης αποτελεί τον ισχυρότερο προάγγελο κατάθλιψης μετά τη γέννηση του παιδιού – και οι άνδρες, επίσης, μπορεί να την παρουσιάσουν».

Αν και είναι φυσιολογικό να αισθάνονται οι νέοι γονείς άγχος ή και θλίψη στη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, όταν τα συμπτώματα αυτά έχουν μεγάλη διάρκεια και ένταση, μπορεί να αποτελούν ένδειξη κατάθλιψης. Επίσης ο έντονος εκνευρισμός, αισθήματα ενοχής, κυκλοθυμία, ευσυγκινησία, τάση για κλάμα, δυσκολία στην άντληση χαράς, αίσθημα συναισθηματικής ισοπέδωσης, κενού, αρνητικές σκέψεις (ιδίως ότι δεν θα είναι καλοί γονείς), υπερβολικοί φόβοι για την υγεία (του εαυτού ή/και του μωρού), διαταραχές στον ύπνο, αίσθημα κόπωσης και λήθαργου και τάσεις απομόνωσης (από τον/την σύντροφο και τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο).

Όπως αναφέρεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Υγείας των Ανδρών» (AJMH), θα πρέπει να ελέγχονται όλοι οι μέλλοντες πατέρες για να εντοπίζονται όσοι έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Πηγή: neadiatrofis.gr


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons