Φροντίστε την φλεβική σας υγεία, αντιμετωπίστε τους κιρσούς

saliveros-735x459.jpg

Οι κιρσοί στα πόδια αποτελούν ένα διαδεδομένο πρόβλημα στου ενήλικες , με τα ποσοστά των γυναικών να είναι υψηλότερα σε σχέση με αυτά των ανδρών. Τα αίτια που προκαλούν την εμφάνιση των κιρσών ποικίλουν, πχ. κληρονομικότητα, παχυσαρκία, εγκυμοσύνη, ορθοστασία κ.α ενώ τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν κράμπες, οίδημα και μια κουραστική αίσθηση βάρους στα κάτω άκρα.

Σε κάθε περίπτωση οι κιρσοί είναι μια πάθηση που πρέπει να αντιμετωπιστεί προκειμένου να εξασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία της φλεβικής μας υγείας. Ο Dr. Απόστολος Σαλίβερος, Αγγειοχειρουργός – Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών αναλύει την πιο σύγχρονη μέθοδο για την οριστική απαλλαγή από τους κιρσούς.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τους κιρσούς και την φλεβική ανεπάρκεια;

Κιρσοί ονομάζονται οι διογκωμένες φλέβες που παρατηρούνται στα πόδια. Η παρουσία των κιρσών αποδίδεται σε βλάβες των βαλβίδων του επιφανειακού δικτύου των φλεβών που επιτρέπουν στο αίμα να παλινδρομεί προς τα κάτω και να τις διογκώνει . Η φλεβική ανεπάρκεια ενδέχεται να συνοδεύεται από αιμορραγίες, φλεβικά έλκη, οίδημα, αίσθημα κουρασμένων ποδιών καθώς και θρομβώσεις που υπό προϋποθέσεις μπορεί να καταστούν επικίνδυνες και για την ίδια την ζωή.

Οι φλεβικοί κιρσοί ως πάθηση έχουν αναφερθεί και απεικονιστεί από τα αρχαία χρόνια: ο Ιπποκράτης περιγράφει το φλεβικό έλκος ως αποτέλεσμα των κιρσών, ο Πλούταρχος αναφέρει κιρσεκτομή το 170 π.Χ., ενώ κιρσεκτομές πραγματοποιούσε ο Κέλσος (30.π.Χ. – 30.μ.Χ.). Από το 1890 ξεκίνησε η θεραπεία των κιρσών με απολίνωση της μείζονος σαφηνούς και σαφηνεκτομή που μέχρι πρότινος αποτελούσε την κύρια μέθοδο θεραπείας των κιρσών!

Παρά τις τεχνικές βελτιώσεις των εργαλείων, η αντιμετώπιση των κιρσών με σαφηνεκτομή είναι μια πολύ αιματηρή μέθοδος που συνεπάγεται μακρά περίοδο αποθεραπείας και συνοδεύεται από υποτροπές (ουλές, τραυματισμό νεύρων, αιματώματα). Βασικότερο όμως πρόβλημα της σαφηνεκτομής αποτελεί η νεοαγγειογένεση που σε βάθος πενταετίας οδηγεί σε υποτροπή και επανεμφάνιση κιρσών σε ποσοστά μεγαλύτερα του 30%.

Ποιοι είναι οι σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης και πως συνέβαλλε η εξέλιξη των ιατρικών λέιζερ στην θεραπεία τους;

Για τους λόγους αυτούς έγιναν προσπάθειες να βρεθεί άλλος τρόπος θεραπείας των κιρσών. Με την πρόοδο των ενδαγγειακών τεχνικών (στις αρτηριακές παθήσεις) αναζητήθηκε μέθοδος σύγκλεισης της σαφηνούς φλέβας με ενδοφλέβιο χρήση ειδικών καθετήρων (laser, rf) και ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το 1999 στις ΗΠΑ επιδιώκοντας μια πιο σύγχρονη, ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία.

Ενδοφλεβική θεραπεία, η δημοφιλής μέθοδος με τα θεαματικά αποτελέσματα

Η ενδοφλεβική θεραπεία πραγματοποιείται μέσω μίας πολύ μικρής οπής στο ύψος της κνήμης από την οποία εισάγεται στη φλέβα ένας ειδικός καθετήρας, που φθάνει σε απόσταση 1-2 εκ. από τη σαφηνομηριαία συμβολή. Στη συνέχεια μέσω ελεγχόμενης εκπομπής ενέργειας προξενείται συρρίκνωση των φλεβικών τοιχωμάτων, σφράγισμα της πάσχουσας φλέβας και διακοπή της παλίνδρομης κίνησης του αίματος. Η κυκλοφορία αποκαθίσταται μέσω των υγιών φλεβών του δικτύου.

Η ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών υπήρξε πραγματικά επαναστατική καθώς στα χέρια ειδικών ιατρών πραγματοποιείται με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια υπό την καθοδήγηση υπερήχων, με τοπική αναισθησία, χωρίς να απαιτεί τομές, προσφέροντας άμεση κινητοποίηση και επιστροφή των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες ενώ τα ποσοστά υποτροπών έχουν περιοριστεί κάτω του 5%.

Για τον λόγο αυτό σχεδόν όλες οι αγγειοχειρουργικές ή φλεβολογικές ιατρικές εταιρίες σε Ευρώπη, Αμερική, Ιαπωνία, κ.α. προτείνουν ως βασική επιλογή για τη θεραπεία των φλεβικών κιρσών τις ενδοφλεβικές μεθόδους ενώ η σαφηνεκτομή συνίσταται μόνο σε περιπτώσεις που δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι σύγχρονες τεχνικές. Η ενδοφλεβική θεραπεία κιρσών με laser αποτελεί παγκοσμίως την πλέον δημοφιλή και αποτελεσματική θεραπεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στις ΗΠΑ περίπου τα 3/4 των επεμβάσεων πραγματοποιούνται με τη χρήση ενδοφλεβικού laser.

Η προοδευτική υιοθέτηση των laser ως κύριας θεραπευτικής επιλογής των κιρσών προέκυψε μέσα από αλλεπάλληλες βελτιώσεις των αρχικά χρησιμοποιούμενων τεχνολογιών (1064, 810, 940, 980, κ.λ.) που εμπεδώθηκαν σε μια πλατφόρμα ανώδυνου laser ELVeS που προσφέρει 40 φορές καλύτερη απορρόφηση της ενέργειας από τους ιστούς.

Το ανώδυνο laser σε συνδυασμό με ειδικούς καθετήρες οπτικών ινών εφαρμόζει την ενέργεια εστιασμένα (radial 360O) στα εσωτερικά τοιχώματα της φλέβας διασφαλίζουν την περιμετρική εξάχνωση του ενδοθηλίου, χωρίς κινδύνους καψίματος, υπέρχρωσης, εκχύμωσης, φλεβίτιδας, κ.α.

Σήμερα μια πιο προηγμένη γενιά καθετήρων με διπλό δακτύλιο εφαρμογής του laser (radial 2ring) επιτυγχάνει ακόμη πιο ομοιογενή κατανομή της ενέργειας στα τοιχώματα της φλέβας, επιτυγχάνει καλύτερη σύγκλειση με τη χρήση ακόμη λιγότερης ενέργειας, καθιστώντας τη θεραπεία ακόμη πιο ανώδυνη και τη χρήση τοπικού αναισθητικού (tumescent) προαιρετική.

Σε ποια σημεία υπερέχει η ενδοφλεβική θεραπεία, έναντι άλλων μεθόδων;

Ο συνδυασμός ανώδυνων ενδοφλεβικών laser και ειδικών καθετήρων radial διευρύνουν θεαματικά τις δυνατότητες αντιμετώπισης των φλεβικών κιρσών εισφέροντας μεγάλα πλεονεκτήματα για τον ασθενή:

Αναίμακτη, εντελώς ανώδυνη και άνετη θεραπεία, εστιασμένη στα τοιχώματα της φλέβας: η θεραπεία δεν απαιτεί τομές, δεν αφήνει ουλές, ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο μολύνσεων και μετεγχειρητικού πόνου και αποτρέπει κάθε κίνδυνο κλινικής ή αισθητικής παρενέργειας.

Απλούστερη, ασφαλέστερη και σύντομη θεραπεία (30 -45 λεπτά) με χρήση ελάχιστης ή καθόλου αναισθησίας, ελάχιστο χρόνο νοσηλείας (dayclinic), άμεση κινητοποίηση, σύντομη αποθεραπεία, άμεση επιστροφή του ασθενούς στις κανονικές του δραστηριότητες.

Κορυφαία κλινική αποτελεσματικότητα (95 -99%) έναντι κάθε άλλης διαθέσιμης θεραπευτικής επιλογής σύμφωνα με τις εγκυρότερες επιστημονικές μελέτες.

Ολοκληρωμένη θεραπεία για κάθε είδους φλέβα (μεγάλη, μικρή σαφηνή, διατιτραίνουσα, επιφανειακή, κλάδους), για φλεβικά έλκη καθώς και για τη θεραπεία ασθενών με βηματοδότη, υπό αντιπηκτική αγωγή, κυκλοφορικό πρόβλημα, παχυσαρκία, κ.α.

Η επιστημονική εξειδίκευση και η εμπειρία στη χρήση των πλέον εξελιγμένων τεχνολογιών διασφαλίζουν άμεση, ανώδυνη, και οριστική λύση στο πρόβλημα των φλεβικών κιρσών.

Dr. Απόστολος Λ. Σαλίβερος, Αγγειοχειρουργός – Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εξειδικευμένος στις «Σύγχρονες Ενδαγγειακές Τεχνικές»

Για περισσότερες πληροφορίες , επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.fleves.gr ή επικοινωνήστε στα τηλ.: 213.0349949, 6947203123, e-mail: asaliveros@gmail.com. Διεύθυνση: Πλ. Κατράκη Βάσως 6, Γλυφάδα


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons