Τα φυτά έχουν «εσωτερικά ρολόγια»

Τα φυτά έχουν «εσωτερικά ρολόγια» για να ρυθμίζουν την απελευθέρωση των αρωμάτων τους, υποστηρίζει μια νέα έρευνα. Επιστήμονες από τις ΗΠΑ ανακάλυψαν, ότι το φυτό πετούνια απελευθερώνει ένα άρωμα μετά τη δύση του ηλίου, για να προσελκύει τα νυκτόβια έντομα.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον βρήκαν ένα γονίδιο (LHY), που καταστέλλει την παραγωγή του αρώματος του λουλουδιού τις πρωινές ώρες.

Οι πετούνιες που δημιουργήθηκαν με χαμηλότερη δραστηριότητα LHY απελευθερώνουν το άρωμά τους τέσσερις με οκτώ ώρες νωρίτερα.

Είναι η πρώτη φορά που το γονίδιο αυτό στα φυτά –το αντίστοιχο με το κιρκαδικό ρολόι στους ανθρώπους- συνδέεται με την παραγωγή αρώματος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline (δημοσιεύεται στο ikypros.com), τα αποτελέσματα της έρευνας –τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό National Academy of Sciences- θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της παραγωγής τροφίμων από μηχανικές καλλιέργειες, έτσι ώστε να εκπέμπουν οσμές συγκεκριμένες ώρες ανάλογα με τα έντομα της περιοχής, για τη γονιμοποίησή τους.

Ο καθηγητής βιολογίας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο, Takato Imaizumi, σχολίασε σχετικά: «Τα φυτά εκπέμπουν αυτές τις οσμές, όταν θέλουν να προσελκύσουν τους επικονιαστές τους».

Το γονίδιο LHY (Late Elongated Hypocotyl) ελέγχει πότε η πετούνια απελευθερώνει το άρωμά της.

Τα φυτά, οι άνθρωποι, ακόμη και μικροσκοπικά ζωύφια, όλα έχουν κιρκαδικά ρολόγια –γονίδια, που διατηρούν συγχρονισμένα τα κύτταρά τους επί 24ωρου βάσεως, ρυθμίζοντας τις κυτταρικές διαδικασίες και δραστηριότητες ανάλογα με τις ώρες της ημέρας.



πηγή: alfavita.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons