Καθ΄έξιν εξάρθρημα επιγονατίδος

epig.jpg

Η επιγονατίδα, το οστάριο που βρίσκεται έμπροσθεν του γόνατος και αποτελεί συνέχεια του τετρακεφάλου και λειτουργεί ως υπομόχλιο για την επίτευξη κάμψης – έκτασης του γόνατος, μερικές φορές 9από κληρονομική προδιάθεση) «φεύγει» προς τα έξω, προκαλώντας εξάρθρημα. Όταν αυτό επισυμβαίνει επανειλημμένα, ομιλούμε για «καθ΄ έξιν»  εξάρθρημα.

 
prospopo_mikro.jpg

 

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

 

Τι είναι

Το καθ΄ έξιν εξάρθρημα της επιγονατίδος εμφανίζεται στην παιδική και εφηβική ηλικία, συνήθως σε γόνατα υπερεκτεινόμενα (genum recurvatum) γόνατα δηλαδή που κλείνουν προς τα «μέσα» όταν ευθειάζονται και συνήθως βλαισά.

epig2.jpg

Η επιγονατίδα στηρίζεται στην φυσιολογική της θέση, επάνω στην τροχηλία με συνδέσμους εκατέρωθεν, τους καθεκτικούς συνδέσμους. Σε απότομη κίνηση υπερέκτασης ο έξω πλατής μυς τραβάει την επιγονατίδα προς τα έξω και σκίζεται ο καθεκτικός έσω σύνδεσμος και η επιγονατίδα μετατοπίζεται και μένει εκτός τροχηλίας (εξάρθρημα) ή φεύγει από τη θέση της και ξαναμπαίνει (συνήθως).

epig3.jpg

Πώς ελέγχεται

Κυρίως από το ιστορικό της κάκωσης. Ο νεαρός αθλούμενος σε ένα πήδημα που το γόνατο υπερεκτείνεται ή σε ένα λάκτισμα, νοιώθει σαν «να του έφυγε το γόνατο». Συνήθως μετά, το γόνατο εξακολουθεί με πόνο, να κάνει κάμψη-έκταση, αλλά εμφανίζει αμέσως πρήξιμο.

Στην ψηλάφηση υπάρχει μεγάλη τοπική ευαισθησία στον έσω καθεκτικό σύνδεσμο. Το γόνατο είναι σταθερό στην πρόσθια μετατόπιση (έλεγχος προσθίου χιαστού) και στην αναπήδηση ρήξεως μηνίσκου.

Αντιμετώπιση

Την πρώτη φορά που συμβαίνει εξάρθρημα της επιγονατίδος χρειάζεται σταθεροποίηση του γόνατος με γύψο, ώστε από το δημιουργούμενο αιμάτωμα να ουλοποιηθεί ο έσω καθεκτικός σύνδεσμος για αποφυγή επανεξαρθρήματος. Εάν όμως επαναληφθεί το εξάρθρημα και μεταπέσει σε «καθ΄ έξην», πρέπει να αντιμετωπισθεί χειρουργικά.

Στην εγχείρηση χαλαρώνουμε τον έξω καθεκτικό (για να μην τραβάει την επιγονατίδα), «μαζεύουμε» τον έσω και μετατοπίζουμε τον επιγονατιδικό σύνδεσμο προς τα έσω.

epig4.jpg

Λέξεις κλειδιά:

-Καθ” έξιν εξάρθρημα επιγονατίδος

-Καθεκτικοί σύνδεσμοι


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons