Κόκκινος συναγερμός για το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας

panepistimiako%20larisas.medium.jpg

Σε οριακό σημείο βρίσκεται το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα- η δραστηριότητα του οποίου, ωστόσο, είναι πανελλαδικής εμβέλειας λόγω των υπηρεσιών που προσφέρει- αφού υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης. Έτσι, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα τόσον στην κάλυψη των λειτουργικών δαπανών όσο και στην ανανέωση των συμβάσεων επιστημονικού προσωπικού.

Συγκεκριμένα, το Εργαστήριο, που είναι και το μοναδικό στην περιοχή, παρουσιάζει ελλείψεις σε αναλώσιμα, ενώ, δεν υπάρχει δυνατότητα μισθοδοσίας του προσωπικού και ειδικότερα πέντε επιστημόνων, δύο βιοπαθολόγων, ενός βιοχημικού, ενός γεωπόνου και ενός μηχανικού περιβάλλοντος, οι οποίοι απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και είναι απλήρωτοι επί πεντάμηνο.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΠΕΔΥ Θεσσαλίας, καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι η σύμβαση που είχε το ΠΕΔΥ με το ΚΕΕΛΠΝΟ, από το οποίο λαμβάνει χρηματοδότηση, έληξε από τον Ιούλιο και δεν ανανεώθηκε, ενώ δεν αποκληρώθηκε και η σύμβαση του προηγούμενου έτους. Παρότι και η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος και προσπαθεί να βρει λύση, ωστόσο και το ΚΕΕΛΠΝΟ με τη σειρά του εξαρτάται από το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο θα πρέπει να ανταποκριθεί στο σχετικό αίτημα. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου, το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας, από το 2009 που ιδρύθηκε, θεωρητικά καλύπτει της ανάγκες της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας αλλά, επειδή εδώ και μήνες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας τα αντίστοιχα Εργαστήρια στην Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλονίκη, στην ουσία καλύπτει και όλη την Βόρεια Ελλάδα. Για μερικές χημικές εξετάσεις και ιούς, όπως για παράδειγμα η ηπατίτιδα Α στο νερό, το Εργαστήριο καλύπτει όλη την Ελλάδα και έχει ενταχθεί στον ενιαίο φορέα εργαστηρίων του ΕΦΕΤ για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων. Είναι, δε, το μοναδικό εργαστήριο στην Ευρώπη που συνεργάζεται με το κέντρο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) σε θέματα Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, πρόσφατα, συγκλήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή συναρμοδίων φορέων και βουλευτών, προκειμένου να εξεταστεί η εξεύρεση άμεσων εναλλακτικών λύσεων που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας του ΠΕΔΥ. Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε να κατατεθεί κείμενο όλων των συμμετεχόντων με συγκεκριμένες προτάσεις για τη διασφάλιση της οικονομικής χρηματοδότησης και λειτουργίας στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και επιπλέον να αποσταλεί επιστολή με το ίδιο περιεχόμενο και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα του θέματος.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons