Ποιο είναι το τρίπτυχο των καρδιαγγειακών νοσημάτων

retsgfd.medium.jpg

Οι νέες εξελίξεις στην Καρδιολογία τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία, θα βρεθούν στο επίκεντρο του 36ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου, με διεθνή συμμετοχή, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη 29-31 Οκτωβρίου, από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, η οποία με διάφορες δράσεις προσπαθεί να αφυπνίσει τους πολίτες για την αξία της πρόληψης, εκτιμώντας ότι μέχρι το 2030, το 40% των Ευρωπαίων θα υποφέρει από κάποια μορφή καρδιαγγειακής νόσου.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την 1η αιτία θανάτου στην Ευρώπη και οι καρδιακές παθήσεις, και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια μαζί σχετίζονται με το 40% όλων των θανάτων στην ΕΕ.

Αναφερόμενος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στα θέματα που θα συζητηθούν στο Συνέδριο ο πρόεδρος της ΕΚΕ Στέφανος Φούσας εστίασε στην αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, που αποτελεί την πιο συχνή αιτία θνητότητας ανάμεσα στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα βασικά συμπτώματα είναι ο οπίσθιος πόνος στο στέρνο με αντανάκλαση στην κάτω σιαγόνα και το αριστερό χέρι. Ο πόνος μοιάζει με σφίξιμο και έντονη πίεση στο στήθος και έχει διάρκεια περίπου 30 λεπτά, ενώ συνήθως υπάρχουν ενοχλήματα, όπως τάση προς έμετο και εφίδρωση.

«Το έμφραγμα δεν μπορεί να περιμένει», ο χρόνος αντίδρασης των ασθενών για την αναζήτηση βοήθειας είναι πολύ σημαντικός» τονίζουν οι επιστήμονες και τα πρώτα βήματα είναι χορήγηση ασπιρίνης και ειδοποίηση του ΕΚΑΒ εντός πέντε λεπτών, ώστε ο ασθενής να οδηγηθεί έγκαιρα στο νοσοκομείο, καθώς οι πρώτες θανατηφόρες αρρυθμίες συμβαίνουν την πρώτη ώρα.

Οι πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα δίνουν έμφαση στην ταχεία μεταφορά των υψηλού κινδύνου ασθενών για τη διενέργεια διαδερμικής αγγειοπλαστικής εντός δύο ωρών από την πρώτη επαφή με το σύστημα υγείας. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Φούσας, το 70% των ασθενών καθυστερεί να πάει στο Νοσοκομείο, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το ΕΚΑΒ όταν ειδοποιείται «κάνει καλά τη δουλειά του», το ίδιο και οι γιατροί όταν ο ασθενής φτάσει στο Νοσοκομείο.

Οι εκπρόσωποι της ΕΚΕ επισήμαναν την ανάγκη ανάπτυξης προγραμμάτων πρωτογενούς αλλά και δευτερογενούς πρόληψης στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι αυτά τα προγράμματα πρόληψης και αποκατάστασης μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου υπολείπονται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες. Η ΕΚΕ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προσπάθεια για μια συνολική και σε εθνικό επίπεδο αντιμετώπιση των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου. Συγκεκριμένα σχεδιάζει την αντιμετώπιση των περιστατικών εμφράγματος με πρωτογενή αγγειοπλαστική με τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό σε ασθενοφόρα, ώστε να στέλνεται διάγνωση από το κέντρο του ΕΚΑΒ προς το νοσοκομείο και το επεμβατικό κέντρο που πρόκειται να παράσχει νοσηλεία στον ασθενή, με στόχο τη μείωση του χρόνου παρέμβασης, κάτι που έχει πολλαπλά οφέλη για τον ασθενή.

Η αυξανόμενη συχνότητα, νοσηρότητα και θνητότητα από τα καρδιαγγειακά νοσήματα καθιστούν επιβεβλημένη την πρόληψη, την έγκαιρή διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετωπισή τους, κατέληξε ο κ. Φούσας.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες και καρδιαγγειακά νοσήματα

Σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάστηκαν στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας, εκτός από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα (κάπνισμα, παχυσαρκία, υπερλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης), αλλά και έλλειψη άσκησης και καθημερινό άγχος που προκαλούν επιπλέον δυσμενείς συνέπειες στην καρδιά, σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης η μόλυνση του περιβάλλοντος, ο θόρυβος, αλλά και οι κλιματικές συνθήκες και συγκεκριμένα το ψύχος.

Εκτιμάται ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι υπεύθυνοι για το 20% των ασθενειών στην Ευρώπη, και από τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ηχορύπανση σκοτώνουν πάνων από 4 εκατ. ανθρώπους ετησίως. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το 90% του ευρωπαϊκού πληθυσμού εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ηχορύπανσης που υπερβαίνουν τα συνιστώμενα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η ηχορύπανση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης και των καρδιακών παθήσεων.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons