Δείτε πώς μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες βελτιώνει το σάκχαρο

adia-735x459.jpg

Νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας για τη μελέτη του Διαβήτη, δείχνει ότι η κατανάλωση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη βελτιώνει το γλυκαιμικό έλεγχο ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, χωρίς να έχει αρνητική επίδραση στη νεφρική λειτουργία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως οι πλούσιες σε πρωτεΐνη δίαιτες επιφέρουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά αποτελέσματα στη διαχείριση της νόσου. Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, οι ερευνητές θέλησαν να συγκρίνουν την επίδραση δύο διαφορετικών πρωτεϊνικών διαιτών –με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ζωικής και φυτικής προέλευσης αντίστοιχα- σε μεταβολικούς δείκτες και στο λίπος του ήπατος.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 37 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, καθεμία από τις οποίες κατανάλωσε δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες ζωικής ή φυτικής προέλευσης, για διάστημα 6 εβδομάδων.

Συνολικά, τα ηπατικά ένζυμα, το ηπατικό λίπος και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη μειώθηκαν και στις δύο ομάδες παρέμβασης. Επιπλέον, παρατηρήθηκε αύξηση της ινσουλινοευαισθησίας στην ομάδα που κατανάλωνε ζωικής προέλευσης πρωτεΐνη, ενώ μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη βελτιώθηκαν τα επίπεδα κρεατινίνης πλάσματος και η νεφρική λειτουργία συνολικά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη έδειξε πως σε διαβητικούς ασθενείς, η κατανάλωση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, για 6 εβδομάδες, οδήγησε σε βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης και μείωση του λίπους στο ήπαρ, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των πρωτεϊνών.
Επιπλέον, η πρωτεϊνική δίαιτα δε φάνηκε να επηρεάζει αρνητικά τη νεφρική λειτουργία, ενώ αντίθετα παρατηρήθηκε βελτίωσή της στα άτομα που κατανάλωναν φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, μεγαλύτερης διάρκειας, προκειμένου να εξεταστούν οι πιθανοί υπεύθυνοι μηχανισμοί.

Πηγή: neadiatrofis.gr


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons