Επίμονοι διατροφικοί μύθοι που πιθανότατα πιστεύετε

ffofasommyuts000.jpg

Η σωστή και υγιεινή διατροφή μόνο εύκολη δεν είναι, καθώς στο πολυάσχολο καθημερινό πρόγραμμα και τους συμβιβασμούς που αυτό επιβάλει έρχονται να προστεθούν μια σειρά από παρανοήσεις σχετικά με τα τρόφιμα.

Κι έτσι πολλοί μύθοι που κυκλοφορούν για τα διατροφικά μας ήθη επαναλαμβάνονται στον χρόνο και μετατρέπονται τελικά σε λαϊκή σοφία, παρά την αστήρικτη βάση τους και την εν πολλοίς αβάσιμη επιχειρηματολογία τους.

Με τη διατροφή και τα τρόφιμα όμως δεν παίζουμε και καλά θα κάνουμε να διπλοτσεκάρουμε αυτά που ακούμε…

Το πολύ το γάλα κάνει καλό στα κόκαλα

ffofasommyuts1.jpg Όλοι ξέρουν ότι το να πίνεις μεγάλες ημερήσιες ποσότητες γάλατος δυναμώνει τα οστά και σε κάνει ψηλότερο και δυνατότερο. Σε τελική, το ασβέστιο είναι καλό για την υγεία μας και το γάλα περιέχει μπόλικο από δαύτο, σωστά; Εξαρτάται, καθώς η πραγματικότητα είναι σαφώς πιο περίπλοκη από αυτό.

Αρκετά πρόσφατα, το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία δημοσίευσε τα αποτελέσματα χρόνιας έρευνας σε δείγμα μεγαλύτερο των 100.000 ανθρώπων, όπου κατέγραψαν τα διατροφικά τους ήθη σε μια περίοδο 11-20 ετών. Σύμφωνα με τα εξαγόμενα, η κατανάλωση γάλατος συνδέθηκε με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και για τα δυο φύλα αλλά και μεγαλύτερες πιθανότητες κατάγματος στα οστά των γυναικών! Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αναπάντεχα αυτά ευρήματα έχουν να κάνουν με τη λακτόζη και τη γαλακτόζη του γάλατος, οι οποίες ξέρουμε ότι επιταχύνουν το γήρας.

Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν πολύ γιαούρτι, από την άλλη, ήταν σημαντικά λιγότερο ευάλωτοι σε κατάγματα, καθώς η ζύμωση των γαλακτοκομικών προϊόντων μειώνει δραστικά τη συγκέντρωση λακτόζης.

Εντωμεταξύ, επιστήμονες του Χάρβαρντ ανάλυσαν δεδομένα που φτάνουν ακόμα και στα 25 χρόνια, καταλήγοντας ότι δεν υπάρχουν βάσιμα επιστημονικά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση γάλατος μας κρατά μακριά από την οστεοπόρωση. Στη δική τους έρευνα, η μεγάλη ημερήσια πρόσληψη γάλατος συνδέθηκε με αυξημένο ρίσκο καρκίνου του προστάτη και των ωοθηκών. Αμφότερες οι έρευνες θεωρούν λανθασμένο και υπερβολικό το προτεινόμενο σήμερα όριο ημερήσιας κατανάλωσης που κυμαίνεται στα 2-3 ποτήρια, θεωρώντας πως ένα ποτήρι γάλα την ημέρα είναι υπεραρκετό και ευεργετικό…

Πρέπει να πίνουμε πολλά ποτήρια νερό την ημέρα

ffofasommyuts2.jpg

Το έχουμε ακούσει να το λένε: πιες όσο περισσότερο νερό μπορείς την ημέρα, πάνω από 2 λίτρα ή 8 ποτήρια δηλαδή, καθώς το νεράκι κάνει καλό στην υγεία. Η παλιότερη αναφορά στον μαγικό αριθμό των 8 ποτηριών (2,5 λίτρων) μας έρχεται το 1945 από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας των ΗΠΑ. Ακόμα και εδώ όμως υποδεικνύεται ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της ημερήσιας πρόσληψης νερού προέρχεται από το φαγητό, κανείς δεν λέει λοιπόν να πίνεις τόσο νερό την ημέρα!

Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και δεν υπάρχει ούτε χρυσός αριθμός ούτε ασφαλής μέθοδος για να καθοριστούν οι ημερήσιες ανάγκες ύδατος κάθε οργανισμού. Η πρόσληψη νερού έχει να κάνει με τη σωματοδομή, τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τη φυσική δραστηριότητα του οργανισμού και ως εκ τούτου είναι πολυπαραγοντική. Οι περισσότεροι οργανισμοί συνιστούν πάντως ότι ο ενήλικος άντρας οφείλει να πίνει 13 κούπες υγρού την ημέρα (όχι απαραίτητα νερό), την ίδια ώρα που για τη γυναίκα ο αριθμός αποκρυσταλλώνεται στις 9 κούπες.

Εξίσου σημαντικό βέβαια είναι να μην πίνεις υπερβολικές ποσότητες νερού, καθώς η περίσσια ύδατος μόνο καλή δεν είναι, έχοντα ς συνδεθεί με συμπτώματα που κυμαίνονται από ζάλη και ναυτία μέχρι παραληρήματα και κρίσεις. Ο οργανισμός ξέρει εξάλλου ακριβώς πόσο νερό χρειάζεται τη μέρα: πίνεις για να ξεδιψάσεις και αυτό είναι όλο…

Η σοκολάτα δεν είναι καλή για την υγεία μας

ffofasommyuts3.jpg

Καμία τύψη δεν πρέπει να έχουν οι λάτρεις της σοκολατί λιχουδιάς, γιατί φαίνεται πως η σοκολάτα δεν είναι και τόσο κακή τελικά. Οι μελέτες υποδεικνύουν εδώ ότι η κατανάλωση κακάο συνδέεται με αισθητές μειώσεις στην πίεση του αίματος: 2 σοκολάτες την ημέρα μειώνουν κατά 11% τις πιθανότητες εμφράγματος ή εγκεφαλικού, όπως κατέληξε έρευνα σε 21.000 ενήλικες που έγινε πρόσφατα στην Αγγλία. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις λοιπές καρδιαγγειακές παθήσεις ανήλθε μάλιστα στο αστρονομικό 25%!

Οι επιστήμονες προειδοποιούν βέβαια ότι η έρευνά τους έδειξε μια απλή συσχέτιση μεταξύ σοκολατοφαγίας και μικρότερων ποσοστών καρδιαγγειακών νοσημάτων και απέχει πολύ από τελεσίδικες κρίσεις, αν και στο ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα κατέληξε και δεύτερη έρευνα, με τα εκεί ποσοστά να είναι ακόμα πιο ενθαρρυντικά, σκαρφαλώνοντας στο 45%! Όσο μάλιστα πηγαίνουμε από τη σοκολάτα γάλακτος στη μαύρη, τόσο αυξάνονται τα οφέλη για την υγεία μας, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος συμβάλλει ακόμα και στην απώλεια βάρους, όπως βρήκε το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Η σοκολάτα λοιπόν ίσως να μην είναι και τόσο κακή….

Τα βιολογικά είναι πάντα καλύτερα

ffofasommyuts4.jpg

Ως καταναλωτές αγαπάμε ολοένα και περισσότερο τα προϊόντα με τη σήμανση «οργανικό», αν και ο ίδιος ο όρος είναι αρκετά προβληματικός. Κι αυτό γιατί δεν είναι αρκετά σαφές τι συνιστά το «βιολογικό» του πράγματος. Διεθνείς αλλά και τοπικοί οργανισμοί τροφίμων δεν διαθέτουν ακόμα και σήμερα αυστηρά καθορισμένα κριτήρια, ισχυριζόμενοι πως ο χαρακτηρισμός «οργανικός» είναι δύσκολο να αποδοθεί, μιας και το φαγητό όλο και κάποια επεξεργασία θα έχει υποστεί και δεν θα είναι πια αγνό προϊόν της Μητέρας Φύσης.

Κι έτσι στρέφονται κυρίως στην πρακτική χρήση του όρου και προκρίνουν την απόδοση της ετικέτας «βιολογικό» σε τροφές που δεν περιέχουν πρόσθετες χρωστικές, τεχνητά αρώματα ή συνθετικές ουσίες. Και βέβαια είναι και η μεγάλη κουβέντα για τη χρήση φυτοφαρμάκων και μυκητοκτόνων που χρησιμοποιούνται ή όχι στις οργανικές καλλιέργειες. Πολλοί οργανισμοί τροφίμων δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τη χρήση φυτοφαρμάκων, όσο αυτά παραμένουν φυσικά μη συνθετικά, αν και δεν έχουμε μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα που να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι τα μη συνθετικά φυτοφάρμακα είναι καλύτερα από τα συνθετικά αντίστοιχά τους.

Η συζήτηση μαίνεται για το αν είναι πράγματι πιο υγιεινά τα βιολογικά προϊόντα, κάτι που κάνει την πεποίθηση ότι το οργανικό είναι πάντα καλύτερο να φαντάζει σωστός μύθος…

Τα τηγανιτά φαγητά αυξάνουν πάντα τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

ffofasommyuts5.jpg

Οι σοκολάτες και οι υδατάνθρακες δεν έχουν και την καλύτερη φήμη στη διατροφική πιάτσα, αν και κανείς δεν είναι τόσο κακός όσο τα τηγανιτά. Παρά την αλήθεια βέβαια της δήλωσης, υπάρχουν πράγματι τηγανιτές τροφές που μπορούν να αποδειχθούν ευεργετικές για τον οργανισμό!

Ισπανική έρευνα που παρακολούθησε στενά 41.000 ενήλικες της χώρας σε μια περίοδο 11 ετών κατέληξε ότι δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ ποσοστών θανάτου και κατανάλωσης τηγανιτών προϊόντων. Όσο για τη σύνδεση καρδιαγγειακών νοσημάτων και τηγανιτών φαγητών (με χρήση ελαιόλαδου ή ηλιέλαιου), και πάλι δεν φάνηκε να υπάρχει σύνδεση. Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκε πάντως ως βάση η λεγόμενη μεσογειακή δίαιτα, κάτι που έχει τη δική του σημασία, και ο έλεγχος αφορούσε μόνο στα καρδιακά νοσήματα και όχι στον αντίκτυπο του τηγανιτού στην παχυσαρκία και άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Αυτό που πρέπει πάντως να κρατήσουμε είναι ότι η πεποίθηση ότι τα τηγανιτά είναι από μόνα τους βλαβερά και επικίνδυνα είναι εν πολλοίς μύθος. Αντιθέτως, το σπιτικό τηγανιτό φαγητό μπορεί να αποδειχθεί αρκετά υγιεινό, φτάνει να προσέξει κανείς τι και πώς το τηγανίζει. Το κλειδί εδώ είναι να τηγανίζεις στη σωστή θερμοκρασία σύμφωνα με το λάδι που χρησιμοποιείς…


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons