Τα οφέλη των δημητριακών ολικής άλεσης

543245321.medium.jpg

Η κατανάλωση προϊόντων δημητριακών ολικής άλεσης έναντι των αντίστοιχων επεξεργασμένων, αποτελεί ίσως την πιο διαδεδομένη διατροφική σύσταση, μαζί με την προώθηση της καθημερινής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

Και αυτό, γιατί στα προϊόντα ολικής άλεσης περιέχονται όλα τα μέρη του σπόρου των σιτηρών, γεγονός που τους προσδίδει διατροφική …υπεροχή. Εδώ και πολλές δεκαετίες, αναρίθμητες επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει τα οφέλη της συστηματικής κατανάλωσης προϊόντων ολικής άλεσης στην υγεία, ενώ νεότερα δεδομένα συνεχώς διευρύνουν το φάσμα της ευεργετικής τους δράσης.

Παρακάτω θα δείτε 5 από τα σημαντικότερα οφέλη που συνδέονται με την κατανάλωση προϊόντων δημητριακών ολικής άλεσης:

Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Η αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου και βοηθά στην πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι προσφέρει προστασία ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, τα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης αποτελούν πηγή πρεβιοτικών συστατικών που προάγουν την ανάπτυξη και διατήρηση της φυσιολογικής μικροχλωρίδας του εντέρου, η οποία με τη σειρά της εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του.

Διαθέτουν υψηλότερη θρεπτική αξία. Λόγω της παρουσίας ολόκληρου του σπόρου των σιτηρών στα προϊόντα ολικής άλεσης, η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικά συστατικά είναι υψηλότερη σε σχέση με τα αντίστοιχα επεξεργασμένα, ενισχύοντας έτσι τη διατροφική αξία του καθημερινού διαιτολογίου.

Ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση. Η παρουσία διαλυτών φυτικών ινών στα εν λόγω προϊόντα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα, ενώ τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχουν συμβάλλουν στην προστασία των αγγείων από τη δράση των ελευθέρων ριζών, καθυστερώντας έτσι την πορεία της αθηροσκληρωτικής διαδικασίας.

Βοηθούν στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο. Η αυξημένη παρουσία φυτικών ινών στα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης καθυστερεί τη διαδικασία της πέψης, οδηγώντας σε ομαλότερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και αποτρέποντας απότομες αυξομειώσεις, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ινσουλινοαντίστασης και σακχαρώδη διαβήτη.

Προάγουν το αίσθημα κορεσμού. Η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης δημιουργεί μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο της πρόσληψης τροφής και κατ’ επέκταση σε αποτελεσματικότερη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Πηγή: neadiatrofis.gr


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons