Τα 4 πιο συνηθισμένα λάθη στη διατροφή των παιδιών

them11.jpg

Δεν έχει σημασία αν το παιδί σας είναι υπέρβαρο, υπερβολικά αδύνατο ή κανονικό στο βάρος του, ως γονέας θα πρέπει να δίνετε μεγάλη σημασία στην διατροφή και να ξέρετε τι ακριβώς τρώει το παιδί.

Πολλοί γονείς δεν καταλαβαίνουν ότι η εκπαίδευση σε θέματα διατροφής πρέπει να ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία καθώς αποτελεί τη βάση για την υπόλοιπη ζωή. Αν το παιδί σας μάθει από μικρό να τρώει σωστά, το πιθανότερο είναι να το υιοθετήσει και στην ενήλικη ζωή του. Δείτε παρακάτω τα σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά λάθη που κάνουν οι γονείς και «σαμποτάρουν» άθελα τους την υγεία των παιδιών τους και φροντίστε να τα αποφύγετε στο μέλλον.

Δεν αφήνουν τα παιδιά να βοηθήσουν με τη μαγειρική

Μπορεί να σας αγχώνει το μάτι της κουζίνας που καίει, το βραστό νερό και τα κοφτερά μαχαίρια αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι η συμμετοχή των παιδιών στην προετοιμασία φαγητού είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να δοκιμάσουν νέα φαγητά. Ειδικότερα η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο της Nestle στη Λοζάνη, συνέκρινε τις διατροφικές επιλογές παιδιών που συμμετείχαν στην προετοιμασία του γεύματός τους με εκείνες παιδιών τα οποία δεν είχαν κάποια συμμετοχή στη διαδικασία.

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που ήταν στην κουζίνα και μαγείρευαν μαζί με τον γονιό τους έτρωγαν μεγαλύτερη ποσότητα από το φαγητό τους και μεγαλύτερη ποσότητα λαχανικών! Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι η συμμετοχή των παιδιών στην προετοιμασία του φαγητού θα μπορούσε να τα βοηθήσει να αναπτύξουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά.

Πιέζουν τα παιδιά για μια μπουκιά

Οι περισσότεροι γονείς απαιτούν από τα παιδιά να φάνε έστω μία μπουκιά από το φαγητό που τους ετοίμασαν. Ωστόσο μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά αντιδρούν αρνητικά όταν οι γονείς τους πιέζουν να φάνε κάτι, ακόμη και αν τους προσφέρουν ανταμοιβή. Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας, οι ερευνητές ζήτησαν από τα παιδιά να φάνε λαχανικά και πιούν γάλα, προσφέροντάς τους ως ανταμοιβή αυτοκόλλητα και επιπλέον χρόνο τηλεόρασης. Αργότερα στην ίδια μελέτη, τα παιδιά εξέφρασαν απέχθεια για τα τρόφιμα που είχαν ανταμειφθεί. Μπορεί λοιπόν εκείνη τη στιγμή να το κάνουν αλλά μακροπρόθεσμα είναι λιγότερο πιθανό να συμπεριλάβουν αυτά τα τρόφιμα στο διατροφολόγιό τους.

Χρησιμοποιούν το γλυκό ως επιβράβευση

Δυστυχώς αυτή η τακτική περνάει λάθος μηνύματα στα παιδιά. Θεωρούν ότι το κουνουπίδι ή οι φακές είναι υποχρέωση ενώ η πάστα βραβείο! Αν λοιπόν θέλετε να ανταμείψετε το παιδάκι σας για την καλή συμπεριφορά που είχε τι θα λέγατε για μια ταινία στο σινεμά ή περισσότερο παιχνίδι; Έτσι σύντομα θα καταλάβει ότι το φαγητό είναι ανάγκη του οργανισμού και όχι επιβράβευση.

Κάνουν δίαιτα και το λένε μπροστά στα παιδιά

Τα παιδιά αντιγράφουν τα πάντα, ακόμα και τις διατροφικές συνήθειες των γονιών τους! Είναι λοιπόν πολύ πιθανό θα δοκιμάσουν κάποιο φαγητό που έχουν δει να το τρώει η μαμά ή ο μπαμπάς αλλά και το αντίθετο… να το «ράψουν» δηλαδή αν βλέπουν πώς οι γονείς δεν τρώνε!

Μια έρευνα του Πανεπιστημίου Rutgers διαπίστωσε ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας τείνουν να δοκιμάζουν ή να απορρίπτουν τα ίδια φρούτα και λαχανικά που αρέσουν ή δεν αρέσουν στους γονείς τους. Και άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να τσιμπολογούν εάν στις μητέρες τους δεν αρέσουν τα λαχανικά.

Δεδομένης αυτής της ισχυρής επίδρασης, οι γονείς που προσπαθούν να χάσουν βάρος θα πρέπει να γνωρίζουν πώς η δίαιτά τους μπορεί να επηρεάσει τις αντιλήψεις των παιδιών τους σχετικά με τα τρόφιμα και την υγιεινή διατροφή.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons