Τι είναι το σύνδρομο Couvade που απασχολεί τους μελλοντικούς μπαμπάδες

skafn1.jpg

Θα γίνετε σύντομα μπαμπάς; Αν ναι τότε σίγουρα τον τελευταίο καιρό θα έχετε παρατηρήσει το εξής: η έγκυος σύντροφός σας έχει βρει μια καλή δικαιολογία για να τρώει πατατάκια αμέσως μετά την πάστα σοκολατίνας, αλλά εσείς γιατί έχετε την ίδια επιθυμία; Και τα συμπτώματα δεν σταματούν εδώ!

Αύξηση βάρους, ναυτίες, διατροφικές διαταραχές. Είναι γεγονός ότι μιλάμε για κάποια από τα συμπτώματα εγκυμοσύνης. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως αυτά τα συμπτώματα δεν αφορούν τις μέλλουσες μαμάδες αλλά τους μέλλοντες μπαμπάδες και το σύνδρομο Couvade που έχουν ορισμένοι!

Τι είναι το σύνδρομο Couvade;

Το σύνδρομο Couvade, γνωστό και ως αρρενολοχεία, αφορά ένα παράδοξο φαινόμενο το οποίο παρατηρείται σε άντρες που πρόκειται να γίνουν σύντομα μπαμπάδες. Δείτε τι περιλαμβάνει ο κατάλογος των συμπτωμάτων!

Ναυτία

Μπορεί για τις ναυτίες να ευθύνονται οι αυξημένες ορμόνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, φαίνεται όμως ότι δεν ταλαιπωρούν μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άντρες. Πιθανότατα λόγω του άγχους και των αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες. Τι μπορείτε να κάνετε; Παραμείνετε σωματικά ενεργοί ώστε να εκτονώνετε το άγχος και την ένταση και φροντίστε να μιλάτε αρκετά με την σύντροφό σας για τις αγωνίες σας, να ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή και να παρακολουθείτε την κατανάλωση του αλκοόλ.

Εναλλαγές στη διάθεση

Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης ειδικά μεταξύ της έκτης και δέκατης εβδομάδας κύησης. Τότε είναι που οι ορμόνες ξεχύνονται μέσα από το σώμα σαν ένα παλιρροϊκό κύμα! Το περίεργο είναι ότι δεν παρατηρείται μόνο στις γυναίκες αλλά και τους άντρες: αλλεπάλληλες εναλλαγές στη διάθεση από τη λύπη στη χαρά και πίσω και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Αιτία είναι τα νεύρα! Όσο προχωρά η εγκυμοσύνη συνειδητοποιείτε ότι η ζωή σας δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνίες και ανάμεικτα συναισθήματα. Ωστόσο δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Είναι φυσικό να έχετε τέτοιου είδους ανησυχίες και σκαμπανεβάσματα στη διάθεση. Δεν υπάρχει όμως κάτι καλύτερο από την πατρότητα και θα το διαπιστώσετε μόλις κρατήσετε το μωρό στην αγκαλιά σας.

Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η σεξουαλική επιθυμία μιας γυναίκας μπορεί να είναι είτε ανεβασμένη είτε μειωμένη ή και τα δύο! Μερικές μέλλουσες μαμάδες έχουν έντονη επιθυμία για σεξ ειδικά κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της κύησης, ενώ άλλες είναι πολύ κουρασμένες, αισθάνονται άβολα με το σώμα τους ή απλά δεν τις ενδιαφέρει το σεξ τη δεδομένη περίοδο.

Και οι άντρες όμως είναι εξίσου απρόβλεπτοι! Η εικόνα της γυναίκας που μοιραία αλλάζει κατά την κύηση μπορεί να επηρεάσει την ανδρική επιθυμία. Δημιουργούνται επίσης αισθήματα άγχους,  αγωνίας και ανασφάλειας μπροστά στον επερχόμενο ρόλο του πατέρα. Συχνά οι ίδιοι αποφεύγουν τη σεξουαλική επαφή από φόβο μήπως βλάψουν τη μητέρα και το έμβρυο.

Αν λοιπόν η σεξουαλική σας ζωή έχει βαλτώσει, προσπαθήστε να διατηρήσετε την οικειότητα. Υπάρχουν τρόποι να τα καταφέρετε όχι απαραίτητα με την διείσδυση. Ομορφύνετε επίσης την ρουτίνα της καθημερινότητά σας. Ξυπνήστε νωρίτερα τα πρωινά και απολαύστε έναν καφέ – ντεκαφεινέ με την σύντροφό σας, πηγαίνετε μαζί έναν περίπατο το βράδυ ή χωθείτε στον καναπέ, ψήστε ποπ κορν και δείτε μαζί μια ταινία. Το πιο σημαντικό είναι να βρείτε τρόπους να επικοινωνείτε και να μοιράζεστε τα νέα συναισθήματα με τη σύντροφό σας τόσο μέσα όσο και έξω από την κρεβατοκάμαρα.

Αύξηση βάρους

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι λογικό να παίρνουν κιλά οι γυναίκες αλλά οι άντρες γιατί; Το τσιμπολόγημα είναι μια δικαιολογία αλλά δεν είναι η αιτία.

Η πιθανή αιτία είναι η κορτιζόλη, που εύστοχα ονομάστηκε «ορμόνη του στρες» και αυτό επειδή εκκρίνεται σε μεγαλύτερη ποσότητα σε περιόδους άγχους. Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης μειώνουν την τεστοστερόνη τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Τα επακόλουθα; Έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας, αίσθημα κόπωσης και αύξηση του βάρους!

Εντάξετε την γυμναστική στην καθημερινότητά σας και γεμίστε το ψυγείο σας με υγιεινά σνακ. Θα δείτε τη διαφορά!

Πόνοι

Οι άνδρες αναφέρουν συστηματικά κατά την περίοδο της κύησης πονόδοντους,  πόνους στην πλάτη, πονοκεφάλους, κράμπες στα πόδια. Μερικοί άνδρες αναφέρουν μάλιστα ότι βιώνουν τους πόνους στα ίδια σημεία και την ίδια ώρα με τις συντρόφους τους.

Οι ερευνητές δεν έχουν βρει ακόμη την εξήγηση αλλά είναι πιθανότατα ψυχολογικό: κάποιοι ανταποκρίνονται στο υποσυνείδητο αίσθημα του ανταγωνισμού (μπορεί να μην κουβαλούν αυτοί μέσα τους ένα παιδί, αλλά θα γίνουν γονείς). Όποια και αν είναι η αιτία, η ειλικρινή επικοινωνία σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές στη ζωή σας θα είναι πιο αποτελεσματική από ότι το παυσίπονο.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons