Πώς είναι να ζει κανείς χωρίς την αίσθηση της όσφρησης

2341-735x459.jpg

Η αίσθηση της όσφρησης δεν λειτουργεί καλά κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες:  Μέχρι την ηλικία των 65 ετών, περίπου το ήμισυ των ανθρώπων βιώνουν μια αισθητή μείωση της ικανότητας τους να μυρίζουν.

Την ευθύνη έχει η παρατεταμένη έκθεση σε ορισμένες οσμές (σκεφτείτε για παράδειγμα τις αναθυμιάσεις σε αυτοκινητόδρομο ή την δυσάρεστη μυρωδιά των σκουπιδιών) που ενδέχεται να σκοτώσει τα οσφρητικά κύτταρα, προκαλώντας ακόμη και μόνιμη βλάβη, λέει ο Alan Hirsch, διευθυντής του Ερευνητικού και Θεραπευτικού Ιδρύματος Όσφρησης στο Σικάγο.

Το κακό είναι πώς οι πιθανότητες είναι ακόμα περισσότερες στις μέρες μας, δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι μένουν σε περιοχές όπου τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Ένας άλλος εχθρός της μύτης είναι το τραύμα στο κεφάλι. Τα χτυπήματα που προκαλούνται από άσχημη πτώση μπορούν να σχίσουν τα νεύρα που συνδέουν τη μύτη με τον εγκέφαλό και να καταστρέψουν μόνιμα τις δεξιότητες όσφρησης!

Η απώλεια όσφρησης μπορεί επίσης να δημιουργήσει πρόβλημα στην αίσθηση της γεύσης, δεδομένου ότι αυτά τα δύο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους  και λειτουργούν παράλληλα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητά σας να μυρίζετε απειλές, όπως τα χαλασμένα τρόφιμα ή το παθητικό κάπνισμα.

Αναρωτιέστε λοιπόν πώς είναι να ζει κανείς χωρίς την αίσθηση της όσφρησης; Ο 31χρονος Erin Napoleone, περιγράφει στο αμερικανικό περιοδικό Women’s Health, την εμπειρία του: «Όταν ήμουν έφηβος είχα ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Λίγες μέρες αργότερα, ο πατέρας μου έφτιαχνε μια σπιτική σάλτσα ντομάτας, αλλά εγώ δεν μύριζα τίποτα. Συνειδητοποίησα ότι  δεν μπορούσα να μυρίσω ακόμα και το άρωμα της μαμάς μου, με το οποίο ήμουν τόσο εξοικειωμένος. Μια αξονική τομογραφία στο κεφάλι επιβεβαίωσε αυτό που υποψιαζόμασταν: ότι είχα χάσει για τα καλά την όσφρησή μου.

Μερικές φορές αγχώνομαι σχετικά με την μυρωδιά του σώματος μου και αναγκάζομαι να βάζω όλη την ώρα αποσμητικό. Όταν μαγειρεύω, δεν μπορώ να αφήσω τίποτα στο μάτι της κουζίνας και να βγω για παράδειγμα στην βεράντα γιατί φοβάμαι μήπως ξεχαστώ και κάψω το σπίτι. Έχω επίσης εγκαταστήσει επιπλέον ανιχνευτές αερίου ραδονίου σε ολόκληρο το σπίτι».

Μειώστε τον κίνδυνο

Καθιερώστε μια ρουτίνα στη ζωή σας: Να χρησιμοποιείτε,  για παράδειγμα, το ίδιο αφρόλουτρο ή το ίδιο άρωμα, να καθαρίζετε το σπίτι με τα ίδια προϊόντα ή να μαγειρεύετε με τα ίδια μπαχαρικά και όταν γίνουν ρουτίνα, να προσθέτετε καινούργια.

Μείνετε μακριά από δυσάρεστες μυρωδιές: Όταν βρίσκεστε σε περιβάλλον με δυσωδίες, διπλώστε ένα μαντήλι πάνω από τη μύτη και το στόμα σας ώστε να φιλτράρονται οι περισσότερες από τις δυσάρεστες μυρωδιές.

Ανακαλύψτε την αξία του ψευδάργυρου: Η γαστίνη είναι μία μικρή πρωτεΐνη, που συνδέεται άμεσα με τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης. Για να λειτουργεί σωστά θα πρέπει να είναι συνδεδεμένη με ψευδάργυρο. Για αυτό άλλωστε άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη ψευδαργύρου, εμφανίζουν ασθενή όσφρηση και γεύση.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons