Η ανάγκη για την επιστροφή σε ένα υγιεινό μοντέλο τρόπου ζωής γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Τα περιστατικά χρόνιων νοσημάτων που σχετίζονται με την κακή διατροφή, την καθιστική ζωή και το στρες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνονται ραγδαία, ήδη από τις ηλικίες των 40 ετών και πάνω. Μαζί τους, μειώνεται το προσδόκιμο επιβίωσης, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι δαπάνες υγείας.
Αν και πολλοί από εσάς έχετε συνειδητοποιήσει την ανάγκη για στροφή σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ωστόσο πολλοί παραπονιέστε ότι αυτό δε συνάδει με την απόλαυση. Κι’ όμως, η ισορροπημένη διατροφή και η δραστήρια καθημερινότητα μπορούν να είναι απολαυστικά με τους κατάλληλους χειρισμούς! Παρακάτω θα σας προτείνω τρόπους, ώστε να στραφείτε σε έναν καλύτερο τρόπο ζωής χωρίς να στερηθείτε τις καθημερινές απολαύσεις της ζωής.
Ξεκινώντας από τη διατροφή, το φαγητό είναι μία από τις απολαύσεις της καθημερινότητάς μας και συνοδεύει πάντοτε τις κοινωνικές συναναστροφές μας.
Κρατήστε την γεύση στο φαγητό σας προσέχοντας μερικά κρίσιμα σημεία:
– «Ελαφρύνετε» τον τρόπο μαγειρέματός σας. Αποφύγετε τη χρήση βούτυρου και κρέμας γάλακτος και έχετε ως βάση σας το ελαιόλαδο- αυτό δεν σημαίνει ότι και το ελαιόλαδο θα πρέπει να χρησιμοποιείται αλόγιστα.
– Αν θέλετε να παρασκευάσετε κάποιο dressing για να συνοδεύσετε το κυρίως πιάτο ή τις σαλάτες σας, προτιμήστε το ελαιόλαδο, το ξύδι μπαλσάμικο και τη μουστάρδα ή γιαούρτι αντί για μαγιονέζα.
– Ενισχύστε τη γεύση των φαγητών με μυρωδικά της αρεσκείας σας. Μπορείτε μάλιστα να φυτέψετε σε γλαστράκια τα δικά σας μυρωδικά. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι η ενασχόληση με την κηπουρική βοηθά στην αποβολή του άγχους της καθημερινότητας.
– Όταν επιλέγετε άπαχα κρέατα, κρατήστε τα ζουμερά μαγειρεύοντάς τα στην κατσαρόλα ή σε κλειστό σκεύος/ σακούλα στο φούρνο. Φανείτε εγκρατείς στο αλάτι και αντικαταστήστε το μάλιστα με περισσότερα μπαχαρικά – θα εκπλαγείτε με την ποικιλία που θα ανακαλύψετε.
– Αντίστοιχα, επιλέξτε γαλακτοκομικά ημίπαχα. Μπορείτε ακόμα να τρώτε κίτρινο τυρί, αρκεί να επιλέξετε χαμηλά λιπαρά. Μόλις 10% είναι το χαμηλότερο ποσοστό σε λιπαρά που μπορεί να περιέχει ένα κίτρινο τυρί κρατώντας όλη την γεύση και την απόλαυση στο καθημερινό γεύμα σας ή συνοδευτικό.
– Στις εξόδους για φαγητό δεν χρειάζεται να στερηθείτε τα νόστιμα εδέσματα της ελληνικής κουζίνας, αρκεί να μην το «παρακάνετε». Προσπαθήστε να αποφύγετε όσο γίνεται τα τηγανητά φαγητά. Αν τελικά δεν καταφέρετε να συγκρατηθείτε, φροντίστε τις επόμενες ημέρες να είστε πιο εγκρατείς και να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα.
– Μη στερείστε τη γλυκιά γεύση φροντίστε να είστε επιλεκτικοί στα γλυκά που επιλέγετε. Το προτιμότερο είναι να παρασκευάζετε εσείς οι ίδιοι τα γλυκά που καταναλώνετε, ώστε να έχετε έλεγχο των υλικών που προσθέτετε. Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με μέλι, το ζωικό βούτυρο με φυτική μαργαρίνη ή ελαιόλαδο και προσθέστε κομμάτια φρούτων για να αυξήσετε τη διατροφική αξία των γλυκών.
Η άσκηση είναι ένας επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της υγείας. Όταν μιλάμε για άσκηση, δεν εννοούμε κατ’ ανάγκη το γυμναστήριο, το οποίο πολλοί βρίσκετε βαρετό, αλλά μια γενικότερη δραστήρια καθημερινότητα.
– Επιλέξτε έναν τρόπο άσκησης, ο οποίος θα σας είναι ευχάριστος. Η ενασχόληση με ένα άθλημα ή χόμπι (π.χ. χορός) που αγαπάτε, αυξάνουν τις πιθανότητες να το κάνετε μέρος της καθημερινότητάς σας.
– Αν τα οικονομικά σας δεν επιτρέπουν να ασχοληθείτε με κάποια δραστηριότητα που απαιτεί μηνιαία ή ετήσια συνδρομή, μπορείτε να βγείτε για περπάτημα, τρέξιμο ή ποδήλατο με την παρέα σας, να κολυμπήσετε λίγο παραπάνω ή πιο εντατικά απ’ότι πριν, να ασχοληθείτε με την κηπουρική ή να βγείτε ακόμα και για χορό. Συνδυάστε την άσκηση με τη διασκέδαση.
Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό κομμάτι του υγιεινού τρόπου ζωής είναι η διαχείριση του άγχους της καθημερινότητας. Το άγχος για το μέλλον, τα οικονομικά, την επαγγελματική εξέλιξη δεν θα πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη για την απόλαυση της καθημερινότητας. Προσπαθείτε να βλέπετε πάντα τη θετική πλευρά των καταστάσεων και να χαίρεστε την κάθε στιγμή.
Συμπερασματικά, ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να συνάδει με την απόλαυση. Δεν χρειάζεται να στερούμαστε, αλλά να είμαστε προσεκτικοί στις επιλογές μας.
Πηγή: mednutrition.gr
πηγή:medicalnews.gr