Σε πόση ώρα μπορείτε να φάτε κάτι που έχει πέσει στο πάτωμα

food-735x459.jpg

Είναι ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων. Αν δηλαδή πέσει ένα κομμάτι τροφής στο πάτωμα, τότε αν το σηκώσουμε εντός πέντε δευτερολέπτων, δεν θα έχει προλάβει να μολυνθεί από τα μικρόβια και έτσι μπορεί να καταναλωθεί.

Σε μελέτη που διεξήχθη στο 2003, το 70% των γυναικών και το 56% των αντρών, γνώριζαν γι αυτόν τον κανόνα. Κατά πόσο ισχύει όμως κάτι τέτοιο; Το 2007, το πανεπιστήμιο Clemson, αποκάλυψε ότι δεν έχει σημασία αν το φαγητό μείνει σε μια επιφάνεια για πέντε, 30 ή 60 δευτερόλεπτα καθώς η μόλυνση εξαρτάται από τον αριθμό των βακτηρίων που υπάρχουν σε αυτή. Αλλά και το είδος της επιφάνειας παίζει σημαντικό ρόλο.

Ο Δρ. Paul Dawson, γράφοντας στο Quartz σημειώνει σχετικά: «Τα χαλιά, για παράδειγμα είναι μια καλή επιφάνεια για να σηκώσει κάποιος ένα τρόφιμο που έχει πέσει, από ότι αν έπεφτε πάνω σε ξύλο ή πλακάκι. Στο τρόφιμο μεταφέρεται λιγότερο από 1% των βακτηρίων αν πέσει σε χαλί, σε αντίθεση με το ποσοστό της τάξεως του 48-70% των βακτηρίων που μεταφέρεται να πέσει σε ξύλο ή σε πλακάκι».

Το ερώτημα ωστόσο παραμένει: να τρώμε κάτι που έχει πέσει στο πάτωμα; Ο γιατρός αναφέρει ότι αν υπάρχουν εκατομμύρια μικρόβια εκεί που θα πέσει το τρόφιμο, ακόμα και ένα 0,1% των βακτηρίων μπορεί να αρρωστήσει κάποιον. Συγκεκριμένοι τύποι βακτηρίων είναι επικίνδυνοι και αρκεί μόλις ένα μικρό ποσοστό για να κάνει κάποιον να νοσήσει, αλλά είναι μάλλον σπάνιο αυτοί οι μικροοργανισμοί να βρίσκονται στο συγκεκριμένο σημείο όπου θα πέσει το τρόφιμο.

«Αν γίνει αυτό, τότε τα βακτήρια θα μεταφερθούν στο φαγητό και αν αυτό το βάλεις στο στόμα σου, τότε θα νοσήσεις. Είναι σίγουρα κάτι σαν το Λόττο», σημειώνει.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons