Η κατανάλωση καφέ σύμμαχος της καρδιάς

sugar-coffee-656x410.jpg

Για ακόμη μια φορά έρχονται και επιβεβαιώνουν οι έρευνες την ευεργετική επίδραση που έχει ο καφές στην καρδιά μας όπως συζητήθηκε σε σχετικό πανευρωπαϊκό συμπόσιο για την πρόληψη των καρδιαγγειακών. Κάτι θα ξέρουν και οι γονείς μας που τόσα χρόνια ζητάνε παραδοσιακά και ανελλιπώς, τον ελληνικό τους πρωί και απόγευμα.

Το βασικό μήνυμα που για ακόμη μια φορά φωνάζουν οι ερευνητές είναι ότι το 80% των πρόωρων καρδιακών νόσων και εγκεφαλικών μπορεί να προληφθεί με:

– την ισορροπημένη διατροφή
– την τακτική σωματική δραστηριότητα
– την αποφυγή του καπνίσματος αλλά και του στρες 4. την διατήρηση ενός υγιούς βάρους

Το ενδιαφέρον είναι το πως θα κάνατε όλα αυτά πράξη και ουσιαστικά αυτός είναι ο στόχος και των ερευνητών όταν προσπαθούν να ανακαλύψουν απλά πράγματα που ήδη βρίσκονται στην καθημερινότητά σας και που μπορεί να αποτελούν καλούς συμμάχους: όπως ο καφές.

Αν και τα αποτελέσματα των 17 μελετών στο συμπόσιο έδειξαν μεγαλύτερο όφελος στις γυναίκες, και οι άνδρες μπορούν να επωφεληθούν από την κατανάλωση του καφέ. Ταυτόχρονα, 2 μεταναλύσεις –η σημαντικότερη μορφή έρευνας που μπορεί να υπάρχει- έδειξαν ότι το μέγιστο όφελος για την καρδιαγγειακή υγεία είναι στα 3-5 φλιτζάνια καφέ ημερησίως.

Με ποιο τρόπο δρα ο καφές;

Καλό είναι να παρατηρείται επιδημιολογικά μια προστατευτική δράση αλλά ο τρόπος που πετυχαίνεται αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να εντοπιστεί! Αρχικά αυτό που υποστηρίζουν οι ερευνητές είναι ότι η συστηματική κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο για Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2, γεγονός πολύ σημαντικό αφού τα άτομα με διαβήτη είναι πιο επιρρεπή στο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά, ενώ σχετίζεται επίσης με μικρότερες πιθανότητες θρόμβωσης.

Ο καφές έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι μειώνει το υπόστρωμα μιας αθηρωματικής πλάκας και κατ’ επέκταση και της αρτηριακής στένωσης. Πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι ο καφές αποτελεί ένα ρόφημα με πολύ μικρό ενεργειακό περιεχόμενο- ο ελληνικός καφές για παράδειγμα δεν έχει σχεδόν καθόλου θερμίδες, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζει καθόλου το σωματικό βάρος.

Το αντίθετο μάλιστα, υπάρχουν ενδεικτικά δεδομένα ότι ένας καφές μπορεί να μειώνει και το αίσθημα της πείνας. Τέλος, ένας πολύ σημαντικός μηχανισμός δράσης του ελληνικού καφέ είναι αυτός της βελτίωσης της λειτουργίας των αρτηριών όπως έχει δείξει και η γνωστή μας πλέον έρευνα της Ικαρίας. Για όλα αυτά, υπεύθυνα φαίνεται να είναι τόσο η καφεΐνη όσο και τα αντιοξειδωτικά του καφέ.

Στην Ελλάδα μην ξεχνάμε ότι ο καφές συνδυάζεται με ώρες χαλάρωσης και φιλικής παρέας. Αυτό είναι ένας ακόμη προστατευτικός παράγοντας όπως κατέληξε το συμπόσιο της Λισαβόνας τον περασμένο Μάιο- η συναναστροφή με φίλους! Έχετε αρκετούς λόγους να κεράσετε έναν ελληνικό καφέ την παρέα σας και να τον ευχαριστηθείτε με την καρδιά σας!

Πηγή: mednutrition.gr


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons