Το άγχος είναι κληρονομικό

stress.jpg

Το άγχος και οι καταθλιπτικές διαταραχές επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους και σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι επιστήμονες, οι αγχωμένοι γονείς είναι πιο πιθανό να κάνουν και τα παιδιά τους να υποφέρουν από άγχος και στρες. Μάλιστα, όπως ανακάλυψαν το άγχος είναι… κληρονομικό.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια έρευνα από τις ΗΠΑ, ένα υπερδραστήριο κύκλωμα εγκεφάλου -το οποίο συνήθως συνδέεται με διαταραχές άγχους- περνά από γενιά σε γενιά. Ερευνητές από το τμήμα Ψυχιατρικής και το ινστιτούτο Health Emotions Research Institute του πανεπιστημίου Wisconsin-Madison μελέτησαν 600 πιθήκους ρέζους από μια οικογένεια πολλών γενεών.

Εξέθεσαν τους νεαρούς πιθήκους σε ελαφρώς απειλητικές καταστάσεις, όπως αυτές που συναντά ένα παιδί – όπως για παράδειγμα έκθεση σε κάποιο ξένο που δεν έχει οπτική επαφή με τον πίθηκο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, η ομάδα χρησιμοποίησε μεθόδους απεικόνισης που χρησιμοποιούνται συνήθως στους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των τομογραφιών εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ), για τον εντοπισμό περιοχών του εγκεφάλου στις οποίες ο αυξημένος μεταβολισμό προβλέπει το επίπεδο άγχους του κάθε ατόμου.

Εξετάζοντας προσεκτικά πώς εμφανίζονταν στο οικογενειακό δέντρο οι ξεχωριστές διαφορές στην εγκεφαλική λειτουργία και τη σχετιζόμενη με το άγχος συμπεριφορά, οι ερευνητές κατάφεραν να προσδιορίσουν τα υπεύθυνα εγκεφαλικά συστήματα.

Αυτά περιλάμβαναν τρεις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επιβίωση, δηλαδή την την αμυγδαλή, το μεταιχμιακό κέντρο φόβου του εγκεφάλου και τον προμετωπιαίο φλοιό. Ο τελευταίος ευθύνεται για το υψηλότερο επίπεδο συλλογιστικής και έχει αναπτυχθεί πλήρως μόνο στους ανθρώπους και τα πρωτεύοντα ξαδέρφια τους.

Ο Dr Andrew Fox, ο Dr Ned Kalin και οι συνεργάτες τους διαπίστωσαν, ότι περίπου το 35% των μεταβολών του άγχους μπορούν να εξηγηθούν από το οικογενειακό ιστορικό, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.

Χρησιμοποιώντας αυτή την προσέγγιση «γενετικής συσχέτισης», οι συγγραφείς της μελέτης βρήκαν το νευρωνικό κύκλωμα, όπου ο μεταβολισμός και η ανήσυχη ιδιοσυγκρασία πιθανόν μοιράζονται την ίδια γενετική βάση.

«Η υπερ-δραστηριότητα αυτών των τριών εγκεφαλικών περιοχών είναι κληρονομικές αλλοιώσεις του εγκεφάλου, που σχετίζονται άμεσα με τον μετέπειτα κίνδυνο εμφάνισης άγχους και κατάθλιψης» εξήγησε ο Dr Kalin.

Παρότι η έρευνα δεν εντοπίζει τα ακριβή γονίδια, που ευθύνονται για την αγχώδη συμπεριφορά, βοηθά ωστόσο στην περαιτέρω κατανόηση του πώς τα γονίδια επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία και οδηγούν σε ακραίο παιδικό άγχος. Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons