Πώς θα χάσουμε τα κιλά των διακοπών απολαυστικά και χωρίς στερήσεις

diet.medium.jpg

Κανείς δεν θέλει να συνειδητοποιήσει ότι το καλοκαίρι τελειώνει… κι η ευχή «καλό φθινόπωρο» αν και δεν ηχεί καλά, μας επαναφέρει στην πραγματικότητα και στους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας. Αν μάλιστα έχουμε «τσιμπήσει» ένα-δύο κιλάκια απ’ τις διακοπές, είναι η καλύτερη περίοδος για να επανακτήσουμε και τις καλές μας διατροφικές συνήθειες και να τα ξεφορτωθούμε άμεσα. Με ποικιλία στις επιλογές, μέτρο στις ποσότητες και σωματική δραστηριότητα, μπορούμε να ρυθμίσουμε το ενεργειακό μας ισοζύγιο και να πετύχουμε το στόχο μας.

Το «ενεργειακό ισοζύγιο» και η ζυγαριά του σπιτιού μας!

Δύο «ζυγαριές» αλληλένδετες, μιας και το ενεργειακό μας ισοζύγιο καθορίζει άμεσα το βάρος μας και επομένως τι θα δείξει η ζυγαριά του σπιτιού μας. Αν θέλουμε να ανατρέψουμε το ενεργειακό ισοζύγιο και η ζυγαριά μας να δείχνει «μείον», θα πρέπει είτε να κάψουμε περισσότερες θερμίδες με τη σωματική μας δραστηριότητα, είτε να μειώσουμε αυτές που προσλαμβάνουμε ή ιδανικά και τα δύο! Λίγη άσκηση, ο χορός, το ανέβασμα με τις σκάλες, η καθαριότητα του σπιτιού, η βόλτα με το σκύλο, όχι μόνο θα αυξήσουν το μεταβολικό μας ρυθμό, αλλά θα μας «επιτρέψουν» να μειώσουμε λιγότερες θερμίδες και επομένως να είμαστε πιο ελεύθεροι στη διατροφή μας. Όσον αφορά στη διατροφή, όλα τα τρόφιμα και τα ροφήματα έχουν θέση σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, αρκεί να μην υπερκαταναλώνονται και να ακολουθείται η αρχή της ποικιλίας και του μέτρου. Άλλωστε πάντα η στέρηση, οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα…

Διατροφή με γλυκιά γεύση, λιγότερες θερμίδες, χωρίς στέρηση

Η στέρηση της γλυκιάς γεύσης είναι μία από τις «δύσκολες στιγμές» της δίαιτας! Εξού, και η λύση των τροφίμων και ροφημάτων που έχουν ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορεί να κάνει τη δίαιτα πιο ευχάριστη. Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά προσφέρουν γλυκιά γεύση με πρακτικά μηδενικές θερμίδες και έτσι μπορούν να συνεισφέρουν στην επίτευξη και τη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, ενώ παράλληλα, δεν επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Τα πιο γνωστά είναι η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ και το γλυκαντικό από το φυτό στέβια. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι δεν αυξάνουν την όρεξη και συμβάλλουν στη μείωση της ενεργειακής πρόσληψης, όταν χρησιμοποιούνται στη θέση συστατικών υψηλότερου ενεργειακού περιεχομένου. Βασική προϋπόθεση είναι να μην αυξάνει κανείς τις θερμίδες που προσλαμβάνει από άλλα τρόφιμα και ροφήματα. Εκτός, λοιπόν, από το να  «μικρύνουμε λίγο τις μερίδες μας, μπορούμε, επιπλέον, να κάνουμε έξυπνες αντικαταστάσεις, και να επιλέγουμε τις light εκδοχές των τροφίμων ή ροφημάτων, όπως το ζελέ ή παγωτό light (και αυτό βέβαια θέλει μέτρο), ή τα ροφήματα light/zero, όπως αναψυκτικά και κρύο τσάι με μηδενικές πρακτικά θερμίδες, αλλά χωρίς να στερούμαστε τη γλυκιά γεύση.

Κι αν τσιμπήσαμε λίγο το καλοκαίρι, δεν πειράζει. Με καλή διάθεση για νέα αρχή, καλύτερες συνήθειες στη διατροφή και περισσότερη κίνηση, θα επανέλθουμε γρήγορα στα φυσιολογικά μας!

Δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα, Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

 


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons