Πώς συνδέεται η μεσημεριανή «σιέστα» με την αρτηριακή πίεση

sleep.medium.jpg

Νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρία, δείχνει πως ο μεσημεριανός ύπνος συνδέεται με μειωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση.

Σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνήσει την επίδραση του μεσημεριανού ύπνου στα επίπεδα αρτηριακής πίεσης σε υπερτασικούς ασθενείς. Συνολικά, το δείγμα της μελέτης περιλάμβανε περίπου 400 άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας, οι οποίοι είχαν διαγνωσθεί με υπέρταση. Οι ερευνητές κατέγραψαν πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια ύπνου μέσα στην ημέρα, τις συνήθειες του τρόπου ζωής και τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά των εθελοντών, ενώ πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις δεικτών που σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση.

Συνολικά, λαμβάνοντας υπόψιν παράγοντες που συνδέονται με την αρτηριακή πίεση, όπως η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος, οι συνήθειες καπνίσματος, η κατανάλωση αλατιού και καφέ και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, φάνηκε πως όσοι συνήθιζαν να κοιμούνται το μεσημέρι, είχαν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης μέσα στο 24ωρο, κατά περίπου 5%.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, αν και η παρατηρούμενη διαφορά στα επίπεδα αρτηριακής πίεσης ενδεχομένως να φαίνεται μικρή, θα πρέπει ωστόσο να αναφερθεί πως μείωση της συστολικής πίεσης κατά μόλις 0,2 μονάδες μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων κατά 10%.

Κλείνοντας, σχολιάζει πως φαίνεται ότι ο μεσημεριανός ύπνος συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης μέσα στο 24ωρο και ειδικότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν πως σχετίζεται και με μείωση της έκτασης της βλάβης που προκαλεί η πίεση στα αγγεία και την καρδιά. Τέλος, συμπεραίνει πως ο μεσημεριανός ύπνος θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε συνταγογράφηση λιγότερων φαρμάκων για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Πηγή: neadiatrofis.gr


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons