Τι κινδύνους μπορεί να κρύβουν οι πρωτεϊνικές δίαιτες

DIAITA-656x410.jpg

Οι πρωτεϊνικές δίαιτες συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο δημοφιλών διατροφικών σχημάτων, που υπόσχονται «γρήγορα και σίγουρα αποτελέσματα» στην απώλεια βάρους.

Ξεκινώντας από τη δίαιτα Atkins ή Dukan έως τη δίαιτα τύπου «ψητό-σαλάτα», η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών φαίνεται να οδηγεί, αρχικά τουλάχιστον, σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους, προκαλώντας αυξημένη απώλεια υγρών και υψηλότερο αίσθημα κορεσμού.

Ωστόσο, μελέτες δείχνουν πως σε βάθος χρόνου, οι πρωτεϊνικές δίαιτες δεν προσφέρουν επιπλέον όφελος στη μείωση του σωματικού βάρους, συγκριτικά με άλλες υποθερμιδικές δίαιτες. Από την άλλη, η υιοθέτηση ενός τέτοιου διατροφικού σχήματος, και ειδικότερα όταν αυτό ακολουθείται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην υγεία του ατόμου, γεγονός που θα πρέπει να αξιολογείται προσεκτικά πριν την έναρξη της δίαιτας.

Αρχικά, οι πρωτεϊνικές δίαιτες χαρακτηρίζονται συνήθως από περιορισμένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και προϊόντων δημητριακών, και κατά συνέπεια χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της λειτουργίας του εντέρου και εμφάνιση δυσκοιλιότητας.

Παράλληλα, η μείωση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών συνεπάγεται και χαμηλότερη πρόσληψη πολύτιμων βιταμινών και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών, που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και την πρόληψη της εμφάνισης ασθενειών.

Από την άλλη, η μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση κέτωσης, μιας κατάστασης που συνοδεύεται από συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, ευερεθιστότητα, ναυτία, αίσθημα παλμών και δυσάρεστη οσμή της αναπνοής. Επιπρόσθετα, η «στέρηση» υδατανθράκων από τον οργανισμό συμβάλλει στη δημιουργία αισθήματος κόπωσης, με αποτέλεσμα άτομα που ακολουθούν τα εν λόγω διατροφικά σχήματα να αισθάνονται συχνά ατονία.

Μεταξύ των μειονεκτημάτων των πρωτεϊνικών διαιτών συγκαταλέγεται και η αυξημένη πρόσληψη ολικού και κορεσμένου λίπους, η οποία συνδέεται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης δυσλιπιδαιμιών και κατ’ επέκταση υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, ενώ ταυτόχρονα η αυξημένη κατανάλωση κρέατος και προϊόντων του μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή πρόσληψη πουρινών και αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος.

Τέλος, η υπέρμετρη πρόσληψη πρωτεΐνης είναι πιθανό να προκαλέσει επιβάρυνση της λειτουργίας των νεφρών, ενώ συνδέεται και με αυξημένη απέκκριση ασβεστίου, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ισοζύγιο ασβεστίου και τα επίπεδα οστικής μάζας, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Συνεπώς, πριν αποφασίσετε να υιοθετήσετε ένα ανάλογο διατροφικό σχήμα, με στόχο τη ρύθμιση του σωματικού σας βάρους, «ζυγίστε» προσεκτικά τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους που σχετίζονται με αυτό. Παράλληλα, μην ξεχνάτε πως η καλύτερη δίαιτα είναι εκείνη που μπορεί να τηρηθεί μακροπρόθεσμα, κάτι που δύσκολα θα λέγαμε για τις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Πηγή: neadiatrofis.gr


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons