Χωρίς κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου το φετινό καλοκαίρι

%20%CE%B4%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%

Το φετινό καλοκαίρι στην Κεντρική Μακεδονία, κύλισε χωρίς κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου σε κοτόπουλα, κουνούπια ή ανθρώπους. Μετά από σειρά αιμοληψιών σε 250 κοτόπουλα, σε πενήντα διαφορετικά σημεία, διαπιστώθηκε ότι το επίπεδο κυκλοφορίας του ιού φέτος ήταν 0%, ενώ τις προηγούμενες χρονιές είχε διαμορφωθεί σε ποσοστά από 4 έως 14%.

Οι μετρήσεις, σε συνεργασία με τον Χρυσόστομο Δόβα, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Άννα Παπά, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, έγιναν στις αρχές του καλοκαιριού και θα επαναληφθούν στις αρχές Οκτωβρίου για να ελεγχθεί το ενδεχόμενο επανεμφάνισης του ιού και να γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς τι να περιμένουν τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον Σπύρο Μουρελάτο, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «Οικοανάπτυξη», που συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στα προγράμματα καταπολέμησης εντόμων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πολύ χαμηλά ήταν τα επίπεδα εμφάνισης του ιού και στην Ευρώπη, γεγονός που αποδίδεται στην ψυχρή άνοιξη, φέτος.

Ο ίδιος, με την ιδιότητα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ελέγχου των Κουνουπιών (European Mosquito Control Association), εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι για να εμφανιστεί η ασθένεια στον άνθρωπο, θα πρέπει να προηγηθεί μια ενδοζωοτική φάση, κατά την οποία εκδηλώνεται σε ζώα και πουλιά. «Κάτι τέτοιο δεν συνέβη το 2015 καθώς η άνοιξη ήταν ψυχρή, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία και όλα τα Βαλκάνια» προσθέτει.

Κατά τα άλλα, ο κ. Μουρελάτος εκτιμά πως το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών εξελίχθηκε ικανοποιητικά, ιδιαίτερα εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και στις τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής και της Πιερίας.

Ωστόσο, υπήρξαν συγκεκριμένες περίοδοι αυξημένης όχλησης, λόγω των κουνουπιών, σε περιοχές ανατολικά της Θεσσαλονίκης, από το Αγγελοχώρι μέχρι τη Θέρμη.

Ο ίδιος αποδίδει την όχληση αυτή στις βροχές του Ιουνίου, τους βορειοδυτικούς ανέμους, μέσω των οποίων μεταφέρθηκαν πληθυσμοί κουνουπιών στην περιοχή του αεροδρομίου τον Ιούλιο, αλλά και στην έλλειψη αποχετευτικού συστήματος σε ορισμένες περιοχές.

Όπως διευκρινίζει, οι βόθροι είναι προφανώς σημαντική εστία αναπαραγωγής κουνουπιών, όμως ενδέχεται το πρόβλημα να εντείνεται από συγκεντρώσεις υδάτων σε αυλές, ανοιχτά φρεάτια, φραγμένα λούκια ή γεμάτα βυτία με νερό.

«Είναι προφανές ότι είναι απαραίτητη η ενημέρωση των τοπικών πληθυσμών και η ανάληψη πρωτοβουλιών από αυτούς προκειμένου να μην δημιουργούνται συνθήκες που ευνοούν την αναπαραγωγή των κουνουπιών» σχολιάζει.

Το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών ολοκληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου και μέχρι τότε συνεχίζονται οι στοχευμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένες περιοχές.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons