Κάταγμα επιγονατίδος

epig1.jpg

Το κάταγμα της επιγονατίδος είναι αρκετά συχνή βλάβη που επισυμβαίνει στο γόνατο σε ατυχήματα άμεσης πρόσκρουσης του γόνατος.

prospopo_mikro.jpg

 

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

 

Τι είναι

Η επιγονατίδα, η οποία συνδέει τον τετρακέφαλο με τον επιγονατιδικό και δρα σαν υπομόχλιο, για να προκαλείται έκταση (τέντωμα) του γόνατος, είναι ένα οστάριο. Το οστούν αυτό μπορεί να υποστεί σε άμεση πρόσκρουση στο έδαφος (μετά πτώση) ή κυρίως σε τροχαίο ατύχημα, κάταγμα.

Το κάταγμα μπορεί να είναι ρωγμώδες, διαχωρισμός του οστού σε δύο τμήματα ή συντριπτικό.epig2.jpg

Πώς ελέγχεται

Όταν το κάταγμα είναι πλήρες, τότε χαρακτηριστικά το άτομο μετά την κάκωση αδυνατεί να άρει τεντωμένο το πόδι (όπως και στη ρήξη τετρακεφάλου). Σπάνια φαίνεται στο γόνατο μία «γούβα» εκεί που έχει σπάσει η επιγονατίδα.

Πώς αντιμετωπίζεται

Σε περίπτωση μακρινής απόστασης από νοσοκομείο, χρειάζεται νάρθηκας, σαν κύλινδρος, από οτιδήποτε υλικό, για να κρατιέται το γόνατο σε ευθεία.

epig3.jpg

Χρειάζεται ακτινογραφία, για να ελεγχθεί το είδος του κατάγματος.

Τα ρωγμώδη κατάγματα αντιμετωπίζονται συντηρητικά, με γύψινο κύλινδρο, που επιτρέπει τη βάδιση με ή χωρίς πατερίτσα στο άλλο χέρι. Τα πλήρη κατάγματα ή τα συντριπτικά, χρειάζονται χειρουργείο.

Στα πλήρη, δύο τεμαχίων τοποθετούνται δύο βελόνες και ένα σύρμα χιαστί, που επιτρέπουν στον τραυματία να χρησιμοποιεί το γόνατό του σχεδόν αμέσως.epig4.jpg

Τα συντριπτικά χρειάζονται περισσότερη προστασία. Σπάνια είναι απαραίτητη η αφαίρεση της επιγονατίδας σαν χειρουργική λύση.

Λέξεις κλειδιά:

– κάταγμα επιγονατίδας

– ρήξη τερακεφάλου


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons