Το οίδημα των κάτω άκρων και η σύγχρονη αντιμετώπισή του

MR-Ilias-735x459.jpg

Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν κατά τη διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες πρήξιμο στα κάτω άκρα που μπορεί να αφορά το ένα ή και τα δύο πόδια, να εντοπίζεται στο σφυρό, μέχρι το γόνατο ή και σε όλο το σκέλος.

Γιατί εμφανίζεται και ποιες οι επιπτώσεις στη υγεία;

Το οίδημα αυτό  προκαλεί δυσφορία, πόνο, δυσκολία στο περπάτημα αλλά και στην ορθοστασία και σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανισθούν φυσαλίδες, φλύκταινες, δερματίτιδες, και από λύση της συνέχειας του δέρματος μικρές πληγές και τέλος έλκη.

Τα αίτια του οιδήματος είναι πολυπαραγοντικά και αφορούν και άλλα συστήματα πλην των φλεβών.Έτσι λοιπόν στην αναζήτηση αυτών χρειάζεται μεθοδικότητα και λήψη καλού ιστορικού.

Τα συνηθέστερα είναι:

1. Φλεβική ανεπάρκεια επιπολής συστήματος και εν τω βάθει και κιρσοί

2. Καρδιακή ανεπάρκεια και λήψη φαρμάκων για την υπέρταση (προκαλούν ποικίλου βαθμού οίδημα)

3. Παλαιότερη φλεβική θρόμβωση των εν τω βάθει φλεβών και μεταθρομβωτικό σύνδρομο

4. Προβλήματα με τους νεφρούς

5. Ορμονικά προβλήματα και γυναικολογικές παθήσεις

6. Προεμμηνοπαυσιακά και μεταεμμηνοπαυσιακά εμφανίζεται οίδημα

7. Εμμηνορρυσιακό οίδημα( ορμονικής αιτιολογίας)

8. Το κυκλικό οίδημα είναι εποχιακό πιο έντονο τους ζεστούς μήνες

9. Λεμφικό οίδημα από ανεπάρκεια των λεμφαγγείων ή από καταστροφή αυτών ή αφαίρεση, λόγω επεμβάσεων

10. Αλλεργικό αγγειοοίδημα (μπορεί να προκληθεί και από φάρμακα)

11. Μετατραυματικής αιτιολογίας

12. Ορθοστατικό λόγω υπερβολικής κούρασης και παρατεταμένης ορθοστασίας

13. Διατροφικό, κατόπιν κατάχρησης νατρίου μέσω του αλατιού ,επεξεργασμένων τροφών και οινοπνευματωδών

14. Αρθρογενές εξαιτίας αρθρίτιδων και αρθροπαθειών

Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχει ένα σύνολο αιτιών που προκαλούν οίδημα των κάτω άκρων και θα πρέπει να  αποκλεισθούν μερικά, έτσι ώστε να καταλήξουμε στο κατάλληλο αίτιο.

Η σύγχρονη θεραπεία

Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει: θεραπεία του υποκειμένου προβλήματος αλλά και γενικότερα  μέτρα καταπολέμησης των οιδημάτων.

Έτσι συνιστάται η χρήση ελαστικών καλτσών, το χειρομασάζ, το λεμφομασάζ,η ανάρροπη θέση των σκελών,η φυσική δραστηριότητα και άσκηση,οι αποιδηματικές κομπρέσσες με διάλυμα αλουμινόνερου  και κρύου νερού κλπ.

Προσωπικά αποφεύγω την χορήγηση χημικών διουρητικών, άλλωστε δεν ενδείκνυνται για χρονικό διάστημα πάνω από 3 εβδομάδες. Προτιμώ τα διουρητικά  φυτικής προελεύσεως από φαρμακευτικά βότανα, καθώς είναι χωρίς παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις με φάρμακα και με ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Συχνά χρειάζονται αντιβιοτικά λόγω φλεγμονών, δερματίτιδων, πληγών, ελκών και αντιφλεγμονώδη-παυσίπονα.Χρειάζεται προσοχή ειδικά στους διαβητικούς ασθενείς με μικρές εκδορές και  πληγές!

Το οίδημα όπως προανέφερα χρειάζεται πολυαιτιακή αντιμετώπιση, καθώς και συμπτωματική και ο θεράπων θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον ασθενή σαν σύνολο, έχοντας στη φαρέτρα του και  εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας.

Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στον κ. Χαράλαμπο Ηλία, Αγγειοχειρουργός, τηλ. 210-7296277—6944261464 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.iliasxar.gr


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons