Τρόφιμα-σύμμαχοι κατά της υπέρτασης

ygeia205.medium.jpg

Η υπέρταση αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Ταυτόχρονα, ανήκει στους λεγόμενους «σιωπηλούς εχθρούς», καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων που πάσχουν από υπέρταση δεν το γνωρίζουν. Έτσι, πολλοί ασθενείς οδηγούνται στο γιατρό όταν το πρόβλημα έχει πλέον επιδεινωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα την απ’ ευθείας χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

Ωστόσο, οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης συμβάλλοντας σε ορισμένες περιπτώσεις στην αποφυγή, την καθυστέρηση της έναρξης ή τη μείωση της χορηγούμενης δόσης αντιυπερτασικών φαρμάκων.

Παρακάτω, θα δείτε ορισμένα τρόφιμα «σύμμαχους» στην προσπάθεια ρύθμισης των επιπέδων αρτηριακής πίεσης:

Μπανάνα, αβοκάντο, πατάτα, σταφίδες, αποξηραμένα δαμάσκηνα και σύκα: Συγκαταλέγονται στις πλουσιότερες πηγές καλίου, το οποίο βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αυξάνοντας την απέκκριση νατρίου από τους νεφρούς.

Βατόμουρα, φράουλες, μαύρες σταφίδες, κόκκινες και μωβ ποικιλίες σταφυλιών: Διαθέτουν υψηλές ποσότητες ανθοκυανινών, συστατικών που ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και βελτίωση δεικτών που αφορούν την υγεία των αγγείων.

Παντζάρι: Η κατανάλωση παντζαριού, και συγκεκριμένα του χυμού του, έχει φανεί ότι σχετίζεται με μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτίωση της αιματικής ροής. Οι εν λόγω δράσεις οφείλονται, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, στην υψηλή περιεκτικότητα του παντζαριού σε νιτρικά άλατα, τα οποία μετατρέπονται στον οργανισμό σε μονοξείδιο του αζώτου, μια ένωση που ασκεί αγγειοδιασταλτική δράση.

Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά: Αποτελούν πλούσιες πηγές ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου, συστατικών που σχετίζονται με μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως ειδικότερα το γάλα, περιέχει ορισμένα πεπτίδια που μπορούν να συμβάλλουν στην ελάττωση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης.

Μαύρη σοκολάτα: Πλούσια σε φλαβονοειδή, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε κακάο. Μελέτες έχουν δείξει ότι το κακάο συμβάλλει στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και της ενδοθηλιακής λειτουργίας των αγγείων.

Πηγή: neadiatrofis.gr


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons