Τροφές που διαταράσσουν τον ύπνο

sleep3-656x410.jpg

Είναι γνωστό πως ο ύπνος κάνει καλό στην υγεία. Μάλιστα πρόσφατα νέα έρευνα ήρθε στο φως και απέδειξε πως οι λίγες ώρες ύπνου κάνουν ευάλωτο τον οργανισμό στο κρυολόγημα και στο συνάχι.

Ως βασική προτεραιότητα για μία ημέρα γεμάτη ενέργεια και αποδοτικότητα αλλά και για γενικότερη υγεία και ευεξία όμως πρέπει όχι μόνο να φροντίζουμε την ποσότητα αλλά και την ποιότητα του ύπνου σου, η οποία πολύ συχνά συνδέεται με τη διατροφή σου.

Ποιες είναι όμως οι καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο μας;

Καφεΐνη

Γνωστές στην πλειονότητα των καταναλωτών είναι οι συνέπειες της καφεΐνης, της κύριας ουσίας του καφέ αλλά και ενίοτε του τσαγιού και άλλων προϊόντων τύπου κόλα, σοκολάτα. Διεγείροντας το νευρικό σύστημα η καφεΐνη αποτελεί μία από τις βασικές ουσίες που πρέπει να αποφεύγεται πριν τον ύπνο. Για την ακρίβεια, συστήνεται η αποφυγή καφεΐνης τουλάχιστον 4-6 ώρες πριν τον ύπνο. Αντ” αυτού συνιστώνται ροφήματα ελεύθερα καφεΐνης, που συμβάλλουν στην χαλάρωση όπως βότανα (χαμομήλι, τσάι χωρίς καφεΐνη, βαλεριάνα κλπ) ή απλά νερό.

Αλκοόλ

Παρόλο που πολύ ισχυρίζονται πως βοηθάει στο να κοιμηθεί κανείς γρηγορότερα, το αλκοόλ σχετίζεται με συχνές διαταραχές του ύπνου αφού διαταράσσει την ποιότητά του. Σύμφωνα με σχετική μελέτη που διενεργήθηκε στην Αγγλία, ο ύπνος μετά από κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει λιγότερα όνειρα, ακόμα και να προκληθεί αφυδάτωση και πονοκέφαλος.

Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες και λιπαρά

Οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά των τροφών είναι αποδεδειγμένα δύσπεπτα, δηλαδή απαιτούν περισσότερο χρόνο ώστε να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Έτσι η κατανάλωσή τους και η διαδικασία της πέψης που ακολουθεί μπορεί να διαταράξει τον ύπνο ή και να καθυστερήσει την έναρξή του.

Μεγάλο γεύμα/σνακ και καυτερά τρόφιμα

Ένα μεγάλο γεύμα ή σνακ λίγο πριν τον ύπνο θα καθυστερήσει εξίσου τη διαδικασία της πέψης, με αποτέλεσμα να αισθάνεται κανείς το στομάχι του φουσκωμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης τα μεγάλα ή/και καυτερά γεύματα μπορεί να δημιουργήσουν το αίσθημα του καύσου (τη γνωστή καούρα), γι αυτό πρέπει να αποφεύγονται για τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο.

Βέβαια σε περιπτώσεις αϋπνίας, ένα μικρό σνακ μπορεί να συμβάλλει στη χαλάρωση. Ειδικά αν αυτό περιλαμβάνει  τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά και δημητριακά.

Μεγάλες ποσότητες νερού/υγρών

Παρόλο που σημασία της ενυδάτωσης υπερτονίζεται από γιατρούς και ειδικούς όταν αυτή πραγματοποιείται πριν το ύπνο υπάρχει περίπτωση να είναι διαταραγμένος. Αν σκεφτεί κανείς τις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα μέσα στη νύχτα που μπορεί να επιφέρει κατανοεί το γιατί.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons