Κατάθλιψη και πίεση συνδέονται με καρδιαγγειακές επιπλοκές

static1-656x379.jpg

Οι ασθενείς με κατάθλιψη έχουν αυξημένη πιθανότητα για έμφραγμα του μυοκαρδίου και γι” αυτό οι επιστήμονες κάνουν ανοιχτά λόγο για πιθανό κοινό παθοφυσιολογικό υπόβαθρο και στις δύο καταστάσεις, καθώς προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τη σχέση της κατάθλιψης με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Εκτιμούν μάλιστα ότι το κοινό στοιχείο, τουλάχιστον στα πρώιμα στάδια, είναι η χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό αρκετών ασθενών με κατάθλιψη, η οποία σε βάθος χρόνου κάνει την αθηρωματική πλάκα να σπάει, καθώς πλήττει το ενδοθύλιο.

Στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας που διοργανώθηκε στη Βρετανία διατυπώθηκαν και άλλες απόψεις για τη συσχέτιση καρδιακών νοσημάτων με την κατάθλιψη. Μία από αυτές έχει να κάνει με την πρόκληση αρρυθμιών στα αγχώδη ερεθίσματα που εμφανίζουν συχνά οι ασθενείς με κατάθλιψη και μία δεύτερη με τις αυξημένες τιμές λιπιδίων που καταγράφονται σε αυτούς τους ασθενείς.

Νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, η οποία ανακοινώθηκε στο συνέδριο αυτό, δείχνει ότι η κατάθλιψη και οι ακραίες τιμές της αρτηριακής πίεσης, κυρίως οι υψηλές, σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών επιπλοκών, σε ασθενείς με υπάρχουσα καρδιακή νόσο, διαβήτη ή προηγούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο. Η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος για νέο εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ήταν 83% υψηλότερος σε καταθλιπτικούς ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση και 36% υψηλότερες σε αυτούς με χαμηλή πίεση, σε σύγκριση με εκείνους με φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης και καθόλου συμπτώματα κατάθλιψης.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με υπάρχουσα καρδιακή νόσο, διαβήτη ή εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πιο πιθανό να υποστούν περαιτέρω καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, πιο συχνά από το γενικό πληθυσμό. Πιο γνωστές είναι αυτές που μελέτησαν τις ακραίες τιμές της πίεσης του αίματος, αλλά τώρα βλέπουμε ότι αυτό μαζί με τα καταθλιπτικά συμπτώματα, ο κίνδυνος αυξάνεται για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και γενικότερα καρδιακή νόσο που σχετίζεται με θανάτους στο μέλλον» επισημαίνει ο ο Δρ Jani, επικεφαλής της μελέτης και εξηγεί ότι η σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της αρτηριακής πίεσης είναι ένα πεδίο συνεχιζόμενης ιατρικής έρευνας για να εξηγηθεί η φύση αυτής της σχέσης.

Αυτό που μένει να αποδειχθεί, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, είναι αν η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται για την κατάθλιψη βοηθά μετά την θεραπεία της ψυχικής νόσου και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πάντως, όλοι συμφωνούν ότι ένα ευεργετικό «φάρμακο» και στις δύο παθολογικές αυτές καταστάσεις είναι η άσκηση, καθώς εκκρίνει τις ορμόνες της χαράς και δεν μειώνει μόνο τους δείκτες υγείας, όπως τις τιμές της χοληστερόλης, αλλά έχει και άλλα κρυφά οφέλη που πιθανότατα σχετίζονται με την βελτίωση του μεταβολισμού. Ιδανική μορφή άσκησης για τους καρδιολόγους είναι κατά 70% η ισοτονική (περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο) και ο συνδυασμός της κατά 30% με ισομετρική άσκηση (άρση βαρών) με περισσότερες επαναλήψεις και λιγότερο βάρος.


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons