Κακώσεις του γόνατος

afafa_1.medium.jpg

Οι κακώσεις του γόνατος αφορούν τα οστά που σχηματίζουν την άρθρωση του γόνατος, δηλαδή τους μηριαίους και κνημιαίους κονδύλους και την επιγονατίδα, μπορεί να αφορούν τους συνδέσμους (χιαστός πρόσθιος – οπίσθιος, πλάγιοι), τους μηνίσκους (έσω, έξω) και τον αρθρικό χόνδρο.

prospopo_mikro.jpg

 

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

 

kak1.jpgΚάκωση του γόνατος μπορεί να προέλθει από βίαιο τραυματισμό (τροχαίο με μοτοσυκλέτα) ή πτώση από ύψος (κάταγμα κονδύλων). Οι κακώσεις των συνδέσμων και των μηνίσκων μπορεί να προκληθούν κατά τη διάρκεια βίαιων αθλητικών κακώσεων και συμβάντων. Ο αρθρικός χόνδρος μπορεί να υποστεί έμμεση κάκωση (πτώση και πλήξη από μικρό ύψος) και προοδευτικά, λόγω οιδήματος των υποκειμένων οστών να προκληθεί νέκρωση.

kak3.jpg

Η συλλογή αίματος μέσα στο γόνατο (αίμαρθρο) μπορεί να είναι απότοκος κατάγματος ή ρήξεως του προσθίου χιαστού και χρειάζεται ακτινολογικό έλεγχο για αποκλεισμό οστικής συμμετοχής.

Η συλλογή υγρού (ύδραρθρος) συνήθως είναι αποτέλεσμα ρήξεως ενός εκ των δύο μηνίσκων (έσω, έξω) μετά από αθλητική κάκωση.

Η ρήξη του προσθίου χιαστού ή κάποιου μηνίσκου στη διάρκεια βίαιου αθλητικού συμβάντος, συνοδεύεται από οξύ πόνο τη στιγμή της κάκωσης και διόγκωση του γόνατος με την παρέλευση των ωρών.

Η αντιμετώπιση των ανωτέρω κακώσεων εξαρτάται από το μέγεθος της βλάβης και μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.

Λέξεις κλειδιά:

– ρήξη χιαστού

– ρήξη μηνίσκου

– κάταγμα κονδύλων

– κάταγμα επιγονατίδας

– αίμαρθρο

– ύδραρθρος


πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons